Понеділок, 15 Квітня, 2024
Бiльше

    У Каїрі патріарх Александрійський освятив пам’ятний хрест на честь першого адмірала України

    28 серпня, коли християни православного обряду відзначають свято Успіння Пресвятої Богородиці, у Каїрі (Єгипет) на цвинтарі Монастиря Св. Георгія відбулись урочисті заходи з нагоди встановлення хреста та меморіальної таблички на вшанування адмірала Андрія Покровського, який 1944 року знайшов на цій святій землі свій останній спочинок.
    Про це повідомляє Центр дослідження Африки.
    У церемонії взяли участь Блаженніший Папа і Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ та настоятель монастиря Св. Георгія у Каїрі Високопреосвященний Архімандрит Дамаскінос Аль-Азраї, які того дня відслужили урочисту літургію, Посол Євген Микитенко, дипломати посольства України у Каїрі, представники української та грецької громад Єгипту та запрошені єгипетські громадяни. Перед присутніми виступив керівник Військового аташату Посольства України у Каїрі полковник Олександр Чернов.
    Андрій Георгійович Покровський (1862-1944) – будівничий Національного флоту України у 1917-1918 роках, адмірал, головний командувач портів Чорного і Азовського морів, Міністр морських справ Української Держави. Із 1919 року вимушено жив у еміграції (Болгарія, Австрія, Бельгія). У 1938 році переїхав до Єгипту та проживав у Каїрі, де помер у 1944 році.
    «Розроблення й впровадження програми розбудови Українського державного флоту, заснування штабу флоту в Одесі, створення бригади мінних тральщиків та очищення Чорного моря від мін, повернення українських кораблів, захоплених німецьким та австро-угорським командуванням, створення Корпусу морської берегової охорони – це ще не весь здобуток А. Г. Покровського», – зазначає членкиня Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, професорка Лариса Левченко, яка вже декілька років досліджує життя та спадщину Андрія Покровського.
    Адмірал Покровський стояв біля витоків Українського державного флоту, був його справжнім творцем, сприяючи нашій обороноздатності й державності. Українці назавжди збережуть добру пам’ять про нього.
    Нагадаємо, патріарх Александрійський сказав: «Якщо розірвати моє серце то там буде Україна». Також Патріарх Александрійський впевнений, що Туреччина додає колючого терну в мирному співіснуванні релігій.

    Найсвіжіше

    Популярне