П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ заявили, що «не діяли на шкоду Константинополю до моменту томосу ПЦУ»

    Російська православна церква (РПЦ) «не робила ніяких ворожих дій щодо патріарха Константинопольського Варфоломія до надання ним томосу (церковного документа) про автокефалію Православній церкві України (ПЦУ)».
    Про це заявив голова Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) 19 вересня в ефірі передачі «Церква і світ» на федеральному телеканалі «Росія-24», повідомляє УНН.
    «Ми ніяких дій не вживали на шкоду Константинопольському патріарху за всі ці роки. Навпаки, ми регулярно його інформували про нашу позицію, ми попереджали його про наслідки тих дій, які він мав намір здійснити. Тобто все, що можна було зробити для попередження цих дій, ми робили, а після того, як наших попереджень не почули, після того, як ці дії відбулися, наше завдання — займатися їх наслідками і мінімізувати ту шкоду для світового православ’я, яка завдана діями Константинопольського патріарха», — сказав він.
    Митрополит зазначив, що дії, які «вчинив патріарх Константинопольський Варфоломій» в Україні, нібито можна порівняти зі стихійним лихом.
    «Я думаю, що перш за все він завдав шкоди самому собі, своїй репутації, своєму служінню, бо його неможливо зараз всерйоз сприймати як главу православної церкви, як першого серед рівних. Він сам добровільно відмовився від цієї функції… Ніякого подолання розколу не сталося. Він заглибився, тепер уже цей розкол охоплює не тільки Україну, але і багато інших країн, інші помісні церкви», — сказав Іларіон.
    Раніше Поблизу російського храму з’явилось графіті, що зображує патріарха Кіріла (Гундяєва), який купається в золоті.

    Найсвіжіше

    Популярне