Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Історія переходу на прикладі боротьби за свої права Свято-Покровської парафії селища Сарата Одеської області

    Вашій увазі пропонується публікація, присвячена боротьбі однієї з парафій за своє законне право бути в лоні єдиної помісної Української Православної Церкви та тим маніпуляціям, до яких вдається Московський Патріархат, щоб усіляко цьому протидіяти. Вочевидь, стратегія обрана відданими Москві противниками церковної самобутності українців полягає в тому, щоб створити складнощі й занурити в тривалу й заплутану юридичну тяганину кожну громаду, яка наважиться виступити за єдність зі справді українською Церквою.
    Отже, 26 січня 2019 року релігійна громада Свято-Покровського храму селища Сарата Одеської області на чолі з настоятелем, благочинним Саратського округу РПЦ в Україні протоієреєм Владиславом Шіманом провела збори, на яких відбулося голосування про перехід до Православної Церкви України. Результати голосування виявилися більш ніж красномовними – 287 осіб проголосували за перехід, четверо проти і четверо утрималися. Здавалося б, ніяких перепон після такого переконливого рішення виникнути не повинно, адже громада реалізувала своє законне право на зміну підлеглості.
    Однак за 2 місяці, а саме 21 березня 2019 року, було виявлено зміни в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, де всупереч закону, ймовірно за поданням Одеської єпархії РПЦ в Україні, державним реєстратором комунального підприємства «Агенція реєстраційних послуг» Манютою С. В. було змінено керівника громади та підписанта. Замість настоятеля Свято-Покровського храму протоієрея Владислава Шімана головою і підписантом вказали Аратовського М. В.
    І вже 23 березня 2019 року новий благочинний Саратського округу РПЦ в Україні протоієрей Миколай Костов, юрист Одеської єпархії РПЦ в Україні Оксана Колотенко, «новопризначений настоятель» Свято-Покровського храму ієрей Миколай Аратовський, віряни РПЦ в Україні та група невідомих осіб намагались захопити храм. Цього ж дня справжній настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Владислав Шіман подав заяву в поліцію щодо незаконних змін в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.
    24 березня 2019 року було виявлено зміни у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, які здійснила державний реєстратор комунального підприємства «Агенція реєстраційних послуг» Одеської області Мельник Т. І. Як виявилося, 6 березня 2019 року «власником» будівлі Свято-Покровського храму «стала» Одеська єпархія РПЦ в Україні на підставі лише технічного паспорта, виданого фізичною особою підприємцем Павленко Н.С. 11 січня 2019 року. Тобто, все це відбулося за два тижні до зборів парафії, на яких було прийнято рішення про перехід до ПЦУ. На підставі цих фактів Національна поліція відкрила два кримінальні провадження. Наразі відомості про хід розслідування відсутні, однак є інформація, що заявником про зміну права власності на будівлю храму, ймовірно, є особисто очільник Одеської єпархії РПЦ в Україні митрополит Агафангел (Саввін Олексій Михайлович).
    18 квітня 2019 року Міністерство юстиції України задовольнило в повному обсязі скаргу громади й скасувало незаконні зміни в реєстрах. Але Московський Патріархат і на цьому не зупинився й розпочалися судові справи.
    У липні 2019 року Гурін Р. С. звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом до Релігійної організації «Свято-Покровський храм смт Сарата» з проханням визнати недійсними рішення загальних парафіяльних зборів, які відбулися 26 січня 2019 року.
    Суд першої інстанції, Апеляційний суд, а згодом і Верховний суд України не задовольнили позов пана Гуріна.
    Наразі в провадженні Тарутинського районного суду Одеської області, суддя Кравченко Петро Анатолійович, перебуває справа №513/988/19 за позовом громадянина Каланжова В. В. до релігійної організації «Православний прихід Свято-Покровської церкви смт Сарата УПЦ» про визнання недійсним рішення загальних зборів. Дивним чином відповідачем в цій справі виступає Миколай Аратовський («новопризначений настоятель» Свято-Покровського храму). Невідомо, на яких підставах це відбувається, адже в Єдиному державному реєстрі єдиним представником і підписантом є лише Шіман Владислав Іванович – справжній настоятель. Ймовірно, мова може йти про підробку документів, але очевидно, що в цьому випадку представники Московського Патріархату судяться самі з собою, задля отримання вигідного для себе результату.
    Також в Одеському апеляційному суді 14 липня 2020 року відбулося засідання, де позивач Каланжов В. В. звертався до суду про заборону Одеській обласній державній адміністрації змінювати підлеглість і назву парафії та реєструвати статут у новій редакції, яка вказуватиме на  приналежність до ПЦУ.
    Окрім того, в серпні 2019 року Київський Окружний адміністративний суд відкрив два провадження за позовом Одеського єпархіального управління РПЦ в Україні до Міністерства юстиції України про зміни в Державному реєстрі юридичних осіб та державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, де релігійна організація «Православний прихід Свято-Покровської церкви смт Сарата УПЦ» виступає як третя особа.
    1 червня 2020 року було подано пакет документів до Одеської обласної державної адміністрації про реєстрацію статуту в новій редакції релігійної організації «Православний прихід Свято-Покровської церкви смт Сарата УПЦ». 27 червня 2020 року документи було повернуто з відмовою у реєстрації під цілковито надуманим приводам. У реєстрації було відмовлено вже втретє.
    З моменту переходу до ПЦУ на настоятеля Свято-Покровського храму протоієрея Владислава Шімана, його дочку й членів його родини – чиниться систематичний тиск і цькування з боку Одеської єпархії та вірних РПЦ в Україні.
    Юристами Одеської єпархії РПЦ в Україні неодноразово вчинялися спроби під надуманими приводами вимагати відшкодування «моральних та матеріальних збитків». Судові розгляди наразі тривають.
    Очевидно, що все це спроби представників РПЦ в Україні залякати, зломити, та знищити кожного, хто хоча б подумає про перехід, однак немає сумнівів у тому, що становлення Православної Церкви України та єднання православних навколо Київського престолу зупинити не вдасться.
    Тож об’єднаймося у всебічному сприянні громаді смт Сарата та кожній громаді, яка стала на складний, але, безумовно, правдивий шлях єднання українського православ’я!
    Джерело: www.pomisna.info 

    Найсвіжіше

    Популярне