Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Громада ПЦУ на Чернігівщині відстояла свій храм

    Після новини, що Московський Патріархат готує захоплення храму ПЦУ на Чернігівщині, у суботи до села Біловежі Перші з’їхались обурені люди з усієї Чернігівської єпархії і віряни ПЦУ з Києва.
    Національна поліція України теж була готова до провокації з боку РПЦвУ і стягнула до маленького села поліцейській батальон “Чернігів”, і співробітників з районних управлінь.
    Московську церкву не цікавить рішення меценатів, які зробили ремонт у храмі і подарували його громаді, а також бажання вірян села приєднатись до ПЦУ. Московські священники таємно повісили на щойно відреставрований храм замок і оголосили, що тепер вони будуть служити тут.

    Світлина: Facebook @Андрій Ковальов

    Ніжинські МП-шники планували самі провести освячення 26 вересня, хоча розголос змінив їх плани – не приїхали, ну і звичайно замок не зняли. Чекали поки громада заспокоїться, щоб потім тишком освятять.
    Але на прохання протоєрея Володимира Павлини в суботу місцеві мешканці принесли ключ і відкрили церкву для українських священників, які освятили старовинний храм з благословіння керуючого Чернігівською єпархією Архієпископа Євстратія (Зорі).
    Світлина: Facebook @Андрій Ковальов

    Чин малого освячення очолив протоієрей Роман, благочинний Бахмацького району, капелан батальйону “Золоті Ворота”.
    Отець Роман попри поранення, яке отримав на фронті російсько-української війни під час виконання своїх пастирських обов’язків, приїхав серед перших захищати вірян від зазіхань функціонерів Московського Патріархату. У проповіді він подякував громаді за принципову українську позицію.
    Світлина: Facebook @Андрій Ковальов

    Йому співслужив протоієрей з Донбаса Ігор Шемяков і отець Євген Орда, клірик кафедрального Катеринівського собору в Чернігові, капелан ОП “Північ”.
    До Біловежів Перших в суботу приїхав і народний артист України Тарас Компаніченко, які зібрався до чернігівського села як тільки почув про наміри посіпак РПЦ в Україні захопити місцевий храм. Він розрадив присутніх своїми піснями.
    Світлина: Facebook @Андрій Ковальов

    Настоятель храму протоєрей Володимир Павлина запросив громаду та прочан, що прибули до села, на молитву до відреставрованого храму і на святкування Великого Свята – Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього, яке припадає на неділю, 27 вересня.
    Громада храму святого Олександра ПЦУ села Біловежі Перші на Чернігівщині в суботу відстояла свій храм, але зараз ситуація в селі залишається напруженою.
    А тим часом все більше небайдужих людей заявили про свої наміри приїхати до села.
    Наприклад, народний депутат України 8 і 9 скликання Микола Величкович написав у соцмережах, що 27 вересня поїде на зустріч з виборцями у Біловежах Перших, а потім на богослужіння до храму св. Олександра ПЦУ.

    У неділю, на день Воздвиження, у Білих Вежах були вжиті безпредентні заходи безпеки. Загроза силового захоплення старовинного храму ПЦУ з боку адептів Московського патріархату змусило обласне керівництво поліції стягнути до невеличкого села усі наявні сили. У Білих Вежах перебував сам начальник управління Національної поліції у справах релігій, а ввечері проти неділі – очільник обласної поліції.

    Присутні пояснили, що операцію силового захоплення Олександрівського храму ПЦУ готував керівник одного з найбільших агропідприємств району Валерій Колоша. Він же гарантував представнику РПЦ – Олегу “Клімєнту” Вечері, – що той зможе “освятити” захоплену церкву саме 27 вересня і за даними селян найняв до 50 бандитів для атаки на храм.
    Проте це не перешкодило українському священству провести першу Божественну літургію у відреставрованому храмі 1855 року спорудження. Були присутні понад 50 осіб, серед них прочани з Бахмача, Ічні, Ніжина та Чернігова.
    Богослужіння очолив митрофорний протоієрей Роман Кривко. Саме сьогодні виповнилося 22 роки з дні його хіротонії, з чим присутні його привітали, а насамперед три священики, що співслужили – з Конотопа, Бахмача та Борзни.


    Під час богослужіння на порозі храму ПЦУ з’явився і сам Валерій Колоша, якого супроводжувала зйомочна група 112 телеканалу. Проте він не зміг ні обґрунтувати права Московської патріархії на церкву, ні пояснити чому він вдався до підтримки кримських сепаратистів, зокрема Калініка Чернишова, якого зустрічав у Ніжині з пишним короваєм. Люди нагадали Колоші й антидержавні заяви його приятеля в РПЦ – Онуфрія Березовського, і відмову останнього вшанувати загиблих воїнів ЗСУ у Верховній Раді.
    У розпорядженні Духовного Фронту України протокол загальних зборів релігійної громади села Біловежі Перші, який свідчить, що 02 вересня 2020 року 30 голосами “за” і 1 “утримався” присутні ухвалили рішення “створити релігійну громаду парафія святого благовірного князя Олександра Новгородського УПЦ (Православна Церква України) села Біловежи Перші Бахмацького району Чернігівської області”.

    Найсвіжіше

    Популярне