Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Церква поза політикою – початок історії дружби Аляксандра Лукашенка і митрополита Веніаміна

    Патріарший екзарх всієї Білорусі митрополит Мінський Веніамін (Тупеко) зустрівся з Аляксандром Лукашенком під час чину освячення храму на честь Хрестителя Господнього Іоана.
    Про це пише «Ахилла» з посиланням на сайт Білоруської православної церкви.
    Аляксандр Лукашенко прибув до храму під завершення богослужіння, поставив свічку і звернувся до вірян з вітальним словом. Окрім цього, «останній диктатор» і митрополит Веніамін (Тупеко) обмінялись іконами в подарунок.

    Фото: Пул Первого

    Владика Мінський звернувся до присутніх із закликом посилити молитву за рідну Білорусь, за народ, за майбутнє.
    В той час, коли білоруських священників судять за протести проти насильства, одиночні мирні акції чи покладання квітів, а також, коли тривають затримання та побиття з боку силовиків у відношенні мітингарів, призначений Москвою митрополит Веніамін (Тупеко), як і віряни храму на честь Хрестителя Господнього Іоана, підтримують дії Лукашенка і бажають собі такого майбутнього і надалі.
    Фото: Сайт Білоруського екзархату

    Нагадаємо в середині вересня Веніамін (Тупеко) у бесіді з російським пропагандистським каналом RT сказав, що Білоруський екзархат має казати, де правда, а де брехня: «І позиція (Білоруської церкви московського патріархату, – ред.) повинна бути, з одного боку, нейтральною і служити примиренню, а з іншого – ненав’язливою і некатегоричною, але з любов’ю і турботою сповіщати Слово Боже, яке говорить, де правда, де брехня, де гріх, де чеснота і як постаратися в цій ситуації за допомогою чесноти знайти шлях назад до спокійної, мирної Білорусі».
    15 серпня 2020 року Синод Білоруського екзархату Московського патріархату опублікував звернення «до народу Республіки Білорусь про припинення народного протистояння», у якому закликав «провокаторів і підбурювачів … одуматися і припинити провокації, спрямовані на дестабілізацію Білорусі і поділ білоруського народу», «бо якщо ми сьогодні всі разом не зупинимо протиборство, то доведемо країну до незворотних руйнівних наслідків».

    Найсвіжіше

    Популярне