Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Православний джихад у риториці російської пропаганди

    Не здібна відкрито допомагати Вірменії у війні проти Азербайджану Росія почала інтегрувати у конфлікт релігійний фактор і набирати «православних джихадистів» по російських містах

    В останні дні в порядку денному російських пропагандистів все частіше стали з’являтися повідомлення про те, що артилерія армії Азербайджану завдає ударів по релігійних об’єктах Нагірного Карабаху. Але сьогодні, 8 жовтня, ці повідомлення стали головним лейтмотивом протистояння в карабаському регіоні. Причому практично всі вони виходять саме від представників російських і вірменських ЗМІ. І якщо говорити безпосередньо про російську сторону, то це кореспонденти інформаційних ресурсів афілійованих МО РФ, зокрема, “Комсомольська правда” і WarGonzo.

    Так, практично вся гібридна новинна стрічка заповнена повідомленнями про удари по храмах і, увага, іранських мечетях в карабахській Шуші. Але все ж акцент робиться саме на православних, християнських храмах, які, начебто, накривають артилерійськими ударами та авіацією азербайджанські війська

    Якщо за фактами, то на сьогоднішній день жоден християнський храм у Шуші не був зруйнований (саме зруйнований, а не пошкоджений), а всі ті шокуючі факти, які демонструються російськими та вірменськими ЗМІ, що працюють в тісному тандемі, це фото, що вимагають як мінімум детального вивчення, з якою саме сторони прилетів боєприпас, який пошкодив дах, стіну, повибивав шибки у вікнах. Адже в період інтенсивних артилерійських обстрілів з обох сторін, похибка і помилки наведення можуть бути не тільки з азербайджанської сторони, бездоганна точність ударів якої на сьогоднішній день доведена сотнями відеосюжетів, а й вірменської, високо-точність якої, м’яко кажучи, бажає кращого.

    Власне, що ж відбувається на плацдармі гібридного фронту? А відбувається те, що Росія практично завжди намагається використовувати в ході будь-якого конфлікту, в якому присутній її інтерес – релігійний фактор. Навіть в Україні, в 2014 році, російські пропагандисти примудрялися у війні між двома православними країнами використовувати цей невід’ємний пропагандистський сценарій, до слова сказати, створений і відшліфовані ще в радянський період фахівцями ГРУ.

    Нагадаю, що в Україні, здавалося б, православній країні, російські архітектори хаосу намагалися внести міжрелігійну ворожнечу, не тільки шляхом штучної конфронтації між парафіянами УПЦ МП і УПЦ КП, а потім ПЦУ, але й створюючи низку міфів про атеїстичність і безбожність ЗСУ, що нібито і дозволяло карателям хунти знищувати православні храми на Донбасі. Цей наратив густо замішували на, нібито, присутності в рядах українських підрозділів терористів ІГІЛ і т.д. І це без урахування того, що головним лейтмотивом було мовне питання, а саме – обмеження російськомовних, аж до розстрілів! А так же той фактор, що артилерійські удари російських підрозділів по ЗСУ наносилися не тільки з житлових районів, а й з території храмів. Російські окупанти таким чином використовували жителів Донбасу і храми як, свого роду, живий щит.

    Фактично, завжди, коли Росія готує втручання в конфлікт за межами своїх кордонів, а часом і всередині них, наприклад як це було в Чечні, завжди включається релігійний фактор – обмеження і винищення православних, звірства мусульман і т.д.

    Класика жанру, яка до сих пір використовується гібридними архітекторами по всьому світу. Радянський коник ГРУ, до слова сказати, в нинішній час значно змінився на краще, ввібравши в себе віяння сучасності. Наприклад, в США Росія старанно роками через свою пропаганду і осередки впливу нагнітає міжрасову неприязнь і ворожнечу, які вилилися через стандартну для цієї країни ситуацію з жорстким затриманням в масштабний протест і дестабілізацію відомий як BLM. Ось тільки головну скрипку в радікалцізаціі цих протестів грала фінансована Росією структура “Антифа”, основний бойовий склад якої тренувався, в тому числі в таборах курдської РПК!

    Але повернемося до ситуації в Нагірному Карабасі. Посудіть самі, дванадцятий день конфлікту і несподівано, саме зараз, армія Азербайджану стала обстрілювати християнські храми. Чому саме зараз? Напевно, тому, що всі контратаки вірменських формувань на особливо південному напрямку виявилися безуспішними? Чи тому, що Азербайджан не ведеться на провокації Вірменії, обстрілювали зі своєї території азербайджанські міста? Чи тому, що над Нагірним Карабахом знову соняшна погода і найближчі дні активність ударних БПЛА зросте в рази і той нечисленний потенціал, що зараз є в так званій НКР прорядіє ще більше? Чи тому, що на другий тиждень бойових дій Вірменії не вдалося викликати ні краплі підтримки з боку міжнародної спільноти? А храм під обстрілом “азербайджанських карателів” вже точно повинен вичавити сльозу у європейських парламентаріїв.

    В даний час Росія не може відкрито підтримувати Вірменію, поки армія Азербайджану не атакує, відповідно територію Вірменії. З іншого боку, з урахуванням того що Азербайджан на політичній платформі підтримує Туреччина і Пакистан, росіяни з легкістю можуть качнути православний маятник в контексті об’єднання навколо себе, як колиски православ’я і в контексті ще й давньої, з моменту надання Томосу про автокефалію ПЦУ, війни проти Вселенського патріарха і Фанара в цілому.

    Тільки Москва зможе захистити православних від мусульман, тим більше що Реджеп Тайп Ердоган відібрав у християн Святу Софію, надіслав ісламських радикалів в Нагорний Карабах, а Ільхам Алієв бомбить православні храми, при мовчанні Вселенського патріарха Варфоломія! Росія, РПЦ, ВС РФ – врятуй!

    Благодатний ґрунт для того, щоб почати набір жалісливих борців за православні цінності, готових заради ідеї кинутися в саме пекло конфлікту, до якого не мають не найменшого відношення. І за наявною інформацією, набір таких вже розпочато по Росії. На сьогоднішній день центром призову православних “джихадистів” є Ростов – на Дону, але в цілому вербування ведеться по всій РФ. Також, щоб показати “міжнародний масштаб”, зараз російські спецслужби активізуються з вербування “православних джихадистів” і в інших православних країнах в Сербії, Болгарії, Білорусі та в Україні. До речі, я сьогодні писав про вже заклик Іллі Ківи до “православному джихаду”, що є невід’ємною ланкою одного ланцюга і слід розцінювати як пособництво країні окупанта.

    А знаєте, що в цій ситуації найогидніше? Навіть не той обман і ті маніпуляції, якими людей дурять. Просто військовий “відпускник” і найманець, наприклад ПВК “Вагнер” або “Патріот”, коштують в рази дорожче, ніж жалісливий борець за православні цінності і гібридну “справедливість”. А тому, тих, кого зараз почали набирати по містах Росії, демонструючи “звірства” азербайджанських карателів – це, вибачте, але дешеве м’ясо на забій. В принципі, саме так завжди до своїх громадян ставилася Російська Федерація, Радянський Союз, Російська Імперія, Московія …

    Найсвіжіше

    Популярне