Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    «Позаполітична» РПЦвУ розпочала справжнісіньку політичну війну проти Зеленського

    Візит президента України Володимира Зеленського до Туреччини став неабияким приводом для проросійських навколоцерковних інформаційних видань вибухнути критикою в адресу глави держави. Зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм І закономірно викликав шквал дорікань та негативу з боку кліру Російської православної церкви та Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП).
    Але на цьому промосковські священнослужителі вирішили не зупинятись і розгорнули справжнісіньку політичну агітацію проти президента Зеленського.
    На сторінці у Фейсбук «Центр інформації УПЦ» запущено опитування серед підписників та читачів із формулюванням: «Зеленський запросив дарувателя томоса патріарха Варфоломія в Україну. Що ви думаєте про це?».

    Зображення з Фейсбук сторінки “Центр інформації УПЦ”

    На момент публікації, на дане опитування відповіли близько півтисячі респондентів. Більшість коментарів можна охарактеризувати фразою «Кіріл – наш патріарх». Але зустрічається чимала частка дописів відкрито політичного змісту з елементами агітації.
    Користувач Iwan Chubirko пише (подаємо у перекладі): «Передайте Блаженнійшому, щоб вчинив як в Чорногорії. Хай дасть команду всім єрархам УПЦ (МП – ред.) на місцевих виборах підтримати ОПЗЖ єдину партію, яка підтримує УПЦ (МП – ред.). Православні перемогли в Чорногорії, і в Україні повинні перемогти».
    Скріншот Фейсбук сторінки “Центр інформації УПЦ”

    Тамара Разносилина підтримала аналогічну позицію (подаємо у перекладі): «Ось і рекомендація від самого президента по виборах. Православні, зробіть правильний вибір».
    Скріншот Фейсбук сторінки “Центр інформації УПЦ”

    На сторінці у Фейсбук проросійського видання «СПЖ» під дописом «Речник УПЦ прокоментував зустріч Зеленського з главою Фанару» «православні» читачі в коментарях не цураються нецензурної лайки, яка, вочевидь, вважається нормою в «русскому мірє».
    Вже згаданий вище Iwan Chubirko, якщо перекласти його слова з тюркського наріччя на українську мову, сказав наступне: «гнати Зеленського і його слуг. В УПЦ (МП – ред.) оголосити анафему».
    Скріншот Фейсбук сторінки “СПЖ”

    А Жанна Корнійчук, в свою чергу, також здійснила «невеличку» агітацію проти команди президента: «Наш президент забув про вибори. Хай не надіється тепер на підтримку».
    Скріншот Фейсбук сторінки “СПЖ”

    Не варто думати, що користувачі соцмережі просто висловлюють свою особисту думку, а не позицію РПЦвУ (УПЦ МП). Адже саме таку реакцію своїх вірян і хотіли викликати в цій релігійній організації, даючи такі коментарі і запустивши відповідні опитування.
    Адміністратори згаданих сторінок в соцмережах могли і, мабуть, повинні були б не допустити оприлюднення коментарів, що містять нецензурну лайку та розпалюють релігійну ненавсить. Але вони цього не зробили. Мабуть, свідомо.
    Агресія, релігійна ворожнеча, нетерпимість до інших конфесій, образи в адресу президента України, Вселенського патріарха Варфоломія І, ПЦУ, і пряма політична агітація – ось справжня позиція Російської православної церкви в Україні, яка максуєтсья під назвою УПЦ МП.
    РПЦвУ, яка так часто заявляє про відділення церкви від держави, вважає, що має право втручатись в діяльність президента України і вирішувати з ким він може зустрічатись, а з ким ні, кого запрошувати до України, а кого ні.
    Втім, як кажуть, скільки б не гавкала собака — караван все одно не зупиниться.

    Найсвіжіше

    Популярне