Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ та РПЦвУ відреагували шквалом критики в адресу Володимира Зеленського та патріарха Варфоломія І

    “Духовний фронт” вже повідомляв про робочий візит президента України Володимира Зеленського до Туреччини, під час якого відбулась зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм І. Діалог пройшов у дусі любові та взаємоповаги. Сторони обговорили ситуацію на Донбасі, а також, запланували візит Його Всесвятості до України на святкування 30-ї річниці незалежності України.
    Зустріч не лишилась поза увагою прихильників “русского міра”.
    Одним з перших подію прокоментував глава синодального інформаційно-просвітницького відділу Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) митрополит Климент (Вечеря), пише “Рамблер/новости”.

    В УПЦ МП пропонують відлучити від церкви Вселенського патріарха
    Митрополит Климент (Вечеря) Фото: upload.wikimedia.org

    Він відзначив, що зустріч Зеленського і патріарха Варфоломія І продиктована бажанням врегулювати ситуацію на Донбасі, хоча вплив Фанару на Донбас є мінімальним. Мінімальний вплив, про який заявляв владика, досягнуто, в тому числі, неабиякими стараннями і активною пропагандою Кремля і РПЦ у східних областях України. Втім, митрополита Климента (Вечерю), це, вочевидь, не сильно бентежить.
    Поряд з тим, він негативно висловився про ідею відвідання України Вселенським патріархом. На його думку, для народу України Константинопольський патріарх – це “чужа і не зрозуміла людина”. Владика Климент (Вечеря), керуючись не зрозуміло якими відомостями, сказав, що сам Варфоломій І мало розуміє, що йому потрібно в України.
    Безсумнівний історичний факт, що Київська Русь прийняла хрещення саме від Константинополя, і, з того часу, Константинополь є Церквою-Матірю і для українських, і для російських православних, також “вискочив з пам’яті” митрополита РПЦвУ.
    Позицію РПЦвУ цілковито логічно підтримали і в РПЦ.
    Член синодальної біблейсько-богословської комісії і міжсоборної присутності РПЦ Аркадій Малєр прогнозує посилення підтримки, як він висловився, “неканонічної” Православної церкви України з боку української влади. А запрошення патріарха Варфоломія І на святкування річниці незалежності України він назвав кроком зближення з Фанаром.
    І якщо хтось думає, що в РПЦ забули згадати про “гоніння”, то це не так. У своєму коментарі Малєр заявив, що після цієї зустрічі варто очікувати на “репресії” у відношенні РПЦвУ.
    Переповнені ненавистю і ворожим ставленням до Вселенської патріархії та Православної церкви України РПЦ та РПЦвУ, як складові “русского міра”, вкотре продемонстрували свою нетерпимість і агресію у відношенні України. На превеликий жаль, це свідчить про те, що мир між Україною і Росією – не є перспективою найближчого часу.

    Найсвіжіше

    Популярне