Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Симбіоз журналістів в природі або Що забув гібридний український "журналіст" у Нагірному Карабасі

    Буквально вчора, я писав про те, як псевдо-український Telegram-канал NEXTA UA вторить російській пропаганді, що розповсюджує фейки про використання в Нагірному Карабасі азербайджанськими військовими фосфорних боєприпасів, як є привід знову поговорити про дивний симбіоз інформаційних майданчиків і “журналістів” гібридного забарвлення.

    Справа в тому, що зараз в інтернеті набирають популярність фото і відео з Нагірного Карабаху від українського журналіста Associated Press Мстислава Чернова. Український журналіст Associated Press публікує матеріали, в основному з вірменської сторони і за своїм контекстом дуже нагадують ті наративи, які до цього доносили військові кореспонденти “Комсомольской правди”, WarGonzo і т.д, які знаходяться в зоні конфлікту.
    Виходить, що український журналіст, нехай і працює на Associated Press, що ще гірше, адже це інформаційний майданчик міжнародного рівня, але висвітлює події в Нагірному Карабасі з латентної проармянскої позиції. Але далі, як то кажуть – більше!


    Вище я написав, що фото і відео з Нагірного Карабаху від українського журналіста Associated Press Мстислава Чернова набувають популярності, але найцікавіше, що поширенням його робіт займаються, неймовірно, але так добре нам знайомі російські пропагандисти і майданчики афілійовані МО РФ! Тут і Олександр Коц, і Семен Пегов та інші “зірки” пропагандистського цеху російських ЗМІ, яким, по ідеї, повинні опиратися представника західної преси. Але – ні і навіть більше!
    По суті, на мій погляд, гібридні журналісти з Нагірного Карабаху зовсім не виїжджали, а провели ротацію, замінивши себе “гідним” кадром.
    У цілому Мстислав Чернов давно потрапив в поле моєї уваги, як журналіст “гібридного” розливу, який публікує матеріали вкрай маніпуляційного характеру, що балансує на межі відвертої провокації.
    Наприклад, у 2018 році Associated Press опублікувало статтю “В українському таборі націоналістів дітей вчать вбивати” про те, що в Україні дітей вчать вбивати в спеціалізованих таборах під патронатом держави. Тобто, влада України, в особі “Міністерства молоді і спорту” нібито фінансували “табору націоналістів”.
    Ось тільки як доказ наводився табір “Гарт волі”, що курує ВГО “Сокіл”, який фінансової підтримки від держави не отримував. Але репортаж “американських” журналістів білоруса Юри Карманова і українця Мстислава Чернова дуже добре зайшов своєю скандальністю та його бездумно передрукували не тільки ABC News, Washington Post і британський Daily Mail, але і з задоволенням підхопили Lenta.ru, “Перший канал” і багато інших російські інформаційні пропагандистських майданчиків. Тим часом, даний матеріал не тільки вдало вписувався в російську пропаганду про націоналізм в Україні, а й відволік увагу від створюваної в самій Росії, на гроші держави, “ЮнАрміі” – аналога Гитлерюгенда.
    А в нинішньому, 2020 році, Associated Press опублікувало матеріал “Ukraine’s hospitals under strain, even with few virus cases”, присвячений боротьбі з коронавірусом в Україні. Авторами матеріалу стали журналісти Мстислав Чернов і Юра Карманов, а сама стаття розповідала про важку роботу медиків міста Чернівці та інших населених пунктів в Україні, з абсурдно гіпертрофованим фактажем.
    Проблеми, з якими зустрілася українська медицина в період пандемії, журналістами були розбавлені гротескною складовою, а саму статтю масштабно поширили практично всі інформаційні майданчики домену .RU, зробивши її на кілька днів однією з найпопулярніших в російському сегменті. Тим самим відволікаючи увагу від катастрофічної ситуації з коронавірусом в регіонах РФ.
    Ну і апогеєм роботи гібридних журналістів стала їх поява на протестах в Мінську пліч-о-пліч з Дмитром Стешиним і Семеном Пеговим. І знову, журналіст Associated Press в симбіозі з “Комсомольською правдою” і WarGonzo, порталами, поруч з якими жоден поважаючий себе журналіст … не став би навіть “рибу” набивати під єдиною роздачею Wi-Fi в місті.
    Що цікаво, саме журналіст Associated Press Мстислав Чернов зняв загибель в ході протестів в Мінську демонстранта Олександра Тарайковского. Фактично, одного з дуже небагатьох загиблих, причому за дуже загадкових обставин. Але куди більш загадковим стало те, що сенсаційне відео Чернова, яке повинно було піти як гарячий пиріжок в ефір, набула резонансу лише 5 днів по тому і знову-таки – завдяки масштабному поширенню в російських соціальних мережах і на інформаційних майданчиках.
    До речі, Мстислава Чернова так само саме як Семена Пегова в Мінську, під час протестів, білоруський ОМОН “пакував”, а британське видання Independent, яке в дійсності ніяке не британське, оскільки його власником є ​​росіянин Євген Лебедєв, обласканий долею бізнесмен, за дивним збігом є сином підполковника ПГУ КДБ СРСР Олександра Лебедєва (хоча, що в цьому дивного?), публікувало слізні історії про жорстоко побитого журналіста, який отримав “струс мозку”. Хоча, пізніше з’ясувалося, що Чернов не отримав серйозних травм під час затримання.
    Власне, ось такий “гібридний” український журналіст зараз знаходиться в Нагірному Карабасі, що пише найчесніші і найнеупереджені статті для Associated Press. Пише значно акуратніше і стриманіше, ніж ланцюгові чихуахуа Гризодубової, Коц і Пегов, але, тим не менш, вже давно розкрив своє справжнє “Я” і працює у виняткових інтересах третьої сторони.
    А тому, думаю, буде правильним, якщо після Пегова і Коца, азербайджанська прокуратура займеться і цим цікавим творцем.
    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне