Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель Церкви Кіпру: Я вивчив погляди 9 із 13 Предстоятелів на автокефалію ПЦУ

    12 листопада предстоятель Православної Церкви Кіпру архієпископ Хризостом заявив, що пояснить незгодним, чому він вирішив згадати нового главу Церкви України митрополита Епіфанія. За його словами, він вивчив церковне питання України і відвідав 9 із 13 Предстоятелів православних церков і знає погляди всіх 13.
    «Але я відвідав 9. Якщо хтось уважно вивчить лист, який я відправив Його Святості, якщо всі мене послухають, то православ’я не матиме проблем і може стати прикладом для наслідування в інших конфесіях. І церква Кіпру буде стояти дуже високо», – цитує архієпископа Хризостома сайт Православної Церкви Кіпру.
    «Хоча я маю проблеми зі стопою вже шість років, хоч я вже три роки страждав на рак, я не шкодував ні сил, ні страждань, ні хвороб, і я поїхав у Албанією і до Зальцбурга, де Його Святість (патріарх Варфоломій, – ред) був на богослужіннях. І я пішов до нього, щоб здійснити цю місію і висловити свою думку іншим предстоятелям».
    «І всі Предстоятелі, які бачили мене, раділи. Але, на жаль, моє здоров’я більше не дозволяє мені подорожувати поїздки через коронавірус, оскільки я належу до вразливих груп», – пояснив Хризостом.
    І тому він попередив Вселенського патріарха Варфоломія, що більше не зможе здійснювати цю місію. Архієпископ Хризостом розповів, що відвідавши Стамбул, він дізнався всю правду з приводу української автокефалії, бо до того часу він знав лише половину, і Святійший патріарх Варфоломій пояснив архієпископу, що Україна є канонічною територією Вселенського патріархату. Він зауважив, що українська канонічна територія була передана в тимчасове керування патріарху Московському через його територіальну близькість із Києвом, бо на початку XVII століття було важко діставатись зі Стамбула в Україну.
    З 1917 року, з початком комунізму в Росії, Київські митрополити, за Богослужінням, перестали згадувати про Вселенського патріарха. Але коли комунізм впав, Вселенський патріарх хотів навести порядок в Україні, проте росіяни відмовились. «Там є, ще багато інших деталей, які я зараз не можу вам сказати», – сказав архієпископ Хризостом.
    «Тож після того, як я викристалізував думку в березні, оскільки я не встиг обговорити її на Синоді, я зробив це згадання (Митрополита Епіфанія, – ред), щоб повідомити їх про цю проблему на наступному Синоді, – підкреслив архієпископ Кіпрський Хризостом. – Однак я не вірив, що вони з’являться в ЗМІ, але що вони прийдуть до мене… Здається, на мене напали без причини».
    «Якби я вбив своїх батьків або братів і сестер, вони б не зробили мені такого. Вони виливали кислоту і жовч. Я нічого не зробив, щоб виправдати цю ворожість до них. Однак я їм прощаю, я нічого проти них не маю. І я в їх розпорядженні. Мені нема чого боятися. У мене є життєвий шлях у Церкві, який я віддав усім своїм добром, ніхто не може звинуватити мене, що я прийшов сюди насолоджуватися», – сказав Хрисзостом.
    Він наголосив, що прийшов до церковного управління, щоб працювати і робити надрізи, і «знову хвалю Бога, який вимагав, щоб я зробив ці надрізи».
    Зазначається, що у Божественній літургії 13 листопада єпископи Святої Архиєпархії, співслужитимуть із Блаженнішим Хризостомом.

    Найсвіжіше

    Популярне