П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Гібридна атака Росії на Кіпрську православну церкву

    Священний синод Кіпрської православної церкви скликаний архієпископом Хризостомом II на 23 листопада 2020 року. На засіданні Синоду будуть обговорюватися «всі питання, які турбують кіпрську церкву останнім часом». Але головне питання буде стосуватися взаємин Кіпрської православної церкви з Православною церквою України (ПЦУ).

    Нагадаємо, що після того, як 24 жовтня архієпископ Кіпрський Хризостом II під час літургії згадав ім’я предстоятеля ПЦУ Епіфанія, серед кіпрських православних єрархів трапився розлад.

    Відповідно до сформованої православної практики, згадка предстоятеля церкви під час богослужіння є фактом визнання цієї церкви. Тому поминання Епіфанія було розцінено кіпрськими та українськими єрархами, а також Вселенським патріархом Варфоломієм та самим архієпископом Хризостомом II, як визнання ПЦУ з боку Кіпрської церкви.

    Після цієї події п’ять митрополитів Кіпрської православної церкви висловили свою незгоду із згадуванням Епіфанія і заявили, що самі його поминати не стануть і, відповідно, не стануть визнавати Православну церкву України до обговорення цього питання на Священному синоді і ухвалення соборного рішення. Митрополити Афанасій Лімасольском, Ісая Тамаський, Нікіфор Кіккський, єпископ Ніколай Амафунтський та єпископ Неофітос Морфу ухвалили рішення не зустрічатися з Хрізостомом II і не проводити спільні богослужіння з ним до обговорення питання про визнання Православної церкви України на Синоді.

    Наша довідка: Митрополит Тамаський і Орінійскій Ісая – найбільш активний критик архієпископа Хризостома II. Отримав духовну освіту в Росії. Так звана російська церква на Кіпрі – церква Святого Апостола Андрія та Всіх Святих в землі Руській, – входить в його єпархію. Ісая відомий своєю відкритою проросійською позицією, захопленим ставленням до Путіна і його режиму, неприкритим неприйняттям Православної церкви України, що отримала від Вселенського патріарха Томос про автокефалію. Ісая входить до експертної ради російського центру науки і культури в Нікосії. Відзначений нагородами за плідну роботу з російськими співвітчизниками. Має тісні зв’язки з Імператорським православним палестинським Товариством (ІППО) та з керівником цієї організації, генералом ФСБ Сергієм Степашиним.

    Після проголошення Вселенським Патріархатом рішення про визнання ПЦУ і вручення їй Томосу, архієпископ Кіпру Хризостом II оголосив про «нейтралітет» і довгий час намагався в якості посередника налагодити взаєморозуміння між Вселенським і Московським Патріархатами. Але Москва сприйняла бажання діалогу як ознаку слабкості іншого боку і вважала за краще діяти з позиції сили, погроз і шантажу. Тому, бачачи безплідність своїх зусиль в якості посередника, архієпископ Хризостом II в березні цього року під час візиту до Вселенського Патріарха оголосив про своє рішення визнати Томос про автокефалію ПЦУ.

    На думку багатьох спостерігачів, рішення прийняте архієпископом Хризостомом II, багато в чому, було викликано неприкритим втручанням Росії у внутрішні справи Кіпру і КПЦ в тому числі. «Росія прямо і побічно зробила багато кроків, які викликали в грецькому церковному і політичному світі глибоке обурення. На окупованій частині Кіпру посилилася російська активність, з’явився «прихід», хоча і не належить РПЦ, але пов’язаний з Росією, і він не міг з’явитися там без згоди влади РФ. Питання по окупованій частині Кіпру – дуже чутливе, і така російська «активність» багатьма [кіпріотами] була сприйнята як «плювок в обличчя», цитує слова прес-секретаря ПЦУ, архієпископа Євстратія (Зорі) видання Главком.

    Рік тому кіпрська преса писала про це, а також про екстрену зустріч президента Анастасіадіса з архієпископом Хризостомом II, присвяченій російському втручанню в справи КПЦ на окупованій частині Кіпру. Після поминання Хрізостомом Епіфанія тему розладу в Кіпрській православній церкві з питання визнання ПЦУ негайно підхопили російські пропагандистські медіа, а також прес-секретар Московського патріархату, який підтримав критику членів Синоду Кіпрської церкви на адресу архієпископа Хризостома II. «Чесна і канонічно вивірена позиція владики Ісаї ще раз свідчить про помилковість дій архієпископа Хризостома і демонструє шкоду, яка завдається єдності Православної Церкви Фанарським авантюрою під назвою ПЦУ», – написав у своєму Telegram-каналі глава синодального відділу Московського патріархату із взаємин Церкви з суспільством і ЗМІ Владімір Лєгойда. (Фанар – резиденція Вселенського патріарха Варфоломія).

    Майбутнє засідання Священного синоду КПЦ також не залишилося без пильної уваги російських агентів впливу Росії на Кіпрі.

    Синод Кіпрської церкви складається з 18 єрархів, п’ять з яких вже фактично висловилися проти визнання ПЦУ. З іншими єрархами російська агентура, за нашими даними, проводить, як сказано в одному з донесень цієї агентури, «напружену персональну роботу». Як нам стало відомо, група російських «православних віруючих» на чолі з якимось Алєксандром Вознєсєнскім приступила до активної підготовки масової акції протесту проти позиції архієпископа Хризостома II і в підтримку позиції митрополита Ісаї. Її планували провести у Подвір’я архієпископа Кіпру в Нікосії в день проведення Синоду.

    Щоб не бути звинуваченими у російському втручанні у внутрішні справи Кіпру, організатори акції доклали всіх зусиль для того, щоб більшість учасників акції становили не росіяни мігранти, а корінні кіпріоти, які готові висловитися проти визнання Синодом Православної церкви України. Алєксандр Вознєсєнскій (Вознєсєнскій – творчий псевдонім) – радикальний російський православний націоналіст, при цьому, за нашими даними, є громадянином України. Багато років проживає на Кіпрі, в Лімасолі. Відомий своїми тісними зв’язками з РПЦ, що одночасно передбачає і тісні зв’язки з російськими спецслужбами. За нашими даними, Вознєсєнскій також активно співпрацює з російським православним пропагандистським телеканалом «Царьград», який належить олігарху Константіну Малафєєву. Малафєєв знаходиться під санкціями США і Євросоюзу за організацію і фінансування війни проти України.

    За інформацією наших джерел, Вознєсєнскій має більш ніж тісні зв’язки з російським посольством і з російськими «дипломатами в штатському», а свої донесення він адресує заступнику російського посла на Кіпрі Андрєю Панюхову. Особистість заступника російського посла в Республіці Кіпр Панюхова вельми цікава. Навчання в МДІМВ, що вже передбачає зв’язку зі спецслужбами СРСР-Росії, робота у видавництві, що служило прикриттям для офіцерів спецслужб, просування по службі по лінії держбезпеки. Все це не залишає сумнівів щодо істинних професійних інтересів заступника посла Росії в Республіці Кіпр.

    За деякими свідченнями, пан/ товариш Панюхов з багатьох напрямків роботи посольства замінив свого начальника, посла Росії в Республіці Кіпр, пана / товариша Осадчого. І це зрозуміло, якщо врахувати, що Осадчий зайнятий, в основному ремонтом і реконструкцією дипломатичного представництва. Наші джерела стверджують, що це найбільший ремонт серед зарубіжних представництв МЗС Росії, що не дивно, враховуючи, що посол Росії на Кіпрі є другом міністра закордонних справ Росії Лаврова і тому передпенсійний «розпил бюджету» стає зрозумілим і навіть, за російськими мірками, законним. Що називається – «дембельський акорд».

    У Вознєсєнского тісні зв’язки з відомим православним меценатом Заренкова, який живе на Кіпрі і який організував і профінансував будівництво російської православної церкви Святого Апостола Андрія та Всіх Святих в землі Руській, що знаходиться в єпархії митрополита Ісаї. Вознєсєнскій входить в близьке коло Заренкова, часто буває у нього вдома і, за деякими відомостями, є його конфідентом.

    За нашими відомостями, Вознєсєнскій веде активну роботу серед єрархів кіпрської православної церкви з тим, щоб схилити їх виступити проти глави КПЦ. Також, як нам стало відомо, ідеолог і засновник нової проросійської політичної «Партії Республіки Об’єднаного Кіпру» Ніколай Ховрин разом зі своїми помічниками готувався взяти участь в акції протесту біля Подвір’я архієпископа Кіпру в Нікосії і надавав Вознєсєнскому всіляку підтримку. Активну участь в підготовці цієї акції також брав, за нашими відомостями, помічник Ніколая Ховрина, «бджоляр в штатському» Павло Друзін.

    Крім підготовки масової проросійської акції група цих людей готує ще низку спільних проєктів.

    Російська агентура покладала великі надії на масову акцію 23 листопада в підтримку проросійських членів Синоду та проти архієпископа Хризостома II. Але, кіпрська влада на цьому тижні ввела повну заборону на проведення масових протестних заходів у зв’язку з важкою епідеміологічною обстановкою в країні, і російській агентури, за нашими даними, довелося відмовитися, принаймні поки, від ідеї провести масову акцію протесту. До введення заборони на мітинги людей на Кіпрі активно агітували взяти участь в цій акції.

    Не доводиться сумніватися в тому, що організатори мітингу – радикальні російські православні активісти – російські агенти впливу, вся діяльність яких контролюється і направляється російськими спецслужбами. Мітинги протесту з різних приводів організовувалися і раніше за підтримки Москви і православних активістів на місцях в Грузії, Україні, Греції. Для російської влади вкрай важливо якщо не внести, то активно підтримати розкол в кіпрській церкви, використовуючи наявні на Кіпрі важелі тиску. Російська влада завжди і всюди створює і підтримує конфлікти. Тільки так Росія може змусити інші країни зважати на себе. Нічого іншого Росія запропонувати світові не може.

    Якщо російській агентурі не вдасться підім’яти під себе всю церкву, то вона докладе всіх зусиль, щоб КПЦ на довгі роки занурилася в розкол і перестала відігравати важливу роль в православному світі. Таким чином вони намагаються вимкнути КПЦ з числа прихильників Вселенського Патріархату та Української Православної церкви, що значно посилить позиції РПЦ і Кремля.

    Російська агентура на Кіпрі під керівництвом і за допомогою російських спецслужб довго готувалася до цієї роботи і чекала зручного моменту. У Росії навчали кіпрських священиків, яких, ймовірно, російським спецслужбам вдалося завербувати. Російські «меценати в штатському» побудували російські церкви на Кіпрі, в яких служать кіпрські священики, котрі навчалися в Росії. Багато єпархій КПЦ мають дружні стосунки з російськими «меценатами» і «бізнесменами в штатському», приймають від них, за чутками, щедрі пожертви і надають підтримку священникам, що навчалися в Росії, і виступають тепер проти глави своєї церкви. Російські православні активісти, які живуть на Кіпрі і мають тісні зв’язки з російськими «меценатами в штатському», готуються проводити масові акції протесту проти лідера КПЦ і підтримати священників, які навчалися в Росії, яких підтримують російські «меценати».

    І всі ці прекрасні люди мають зв’язки з російським посольством. Цікаво, чи не так?

    На наших очах на острові виник новий фронт гібридної війни Росії проти Кіпру, Євросоюзу і західної цивілізації в цілому. Цей фронт був створений давно і всі останні роки тільки зміцнювався Росією. Сьогодні ми бачимо активізацію на його окремій, церковній, ділянці. Скільки ще ділянок цього гібридного фронту Росія готується активізувати в нашій країні і як скоро, – нам належить дізнатися в самому найближчому майбутньому. Не дарма архієпископ Хризостом II побоюється російського втручання у внутрішні справи Кіпру і православної церкви, якою він керує.

    За матеріалами Cyprus Daily.

    Найсвіжіше

    Популярне