Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Єпископ РПЦвУ завітав до Академії ПЦУ. На зустріч глав церков з прем’єр-міністром

    20 листопада прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з керівниками й представниками релігійних спільнот – членів Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних Організацій (ВРЦіРО) – у приміщенні Київської православної богословської академії Православної Церкви України.
    Головний урядовець прибув на запрошення головуючого у цій найповажнішій організації (до її складу входить 16 релігійних об’єднань) – предстоятеля ПЦУ, Митрополита Київського і всієї України митрополита Епіфанія, повідомляє релігієзнавець Андрій Юраш. У коментарях він пояснив, що від РПЦвУ присутній єпископ Віктор (Коцаба).
    Андрій Юраш назвав цю подію «безпрецедентною і унікальною за всіма своїми вимірами». Розуміючи саме такий характер сьогоднішнього спілкування, у засіданні зголосилися взяти участь керівники всіх релігійних організацій, що є членами ВРЦіРО.
    На початку спілкування з великою промовою виступив Митрополит Київський і всієї України Епіфаній, наголосивши, що співпраця між релігійними спільнотами та Урядом – це запорука розв’язання багатьох питань не лише релігійної площини, але й інших суспільних ділянок. Крім того, він торкнувся проблематики військового і медичного капеланства, можливості забезпечення прав релігійних організацій в умовах карантинних обмежень, оплати комунальних платежів протягом зимового періоду, організації відзначення Різдва та інших зимових свят.
    Андрій Юраш нагадав, що це вже третє спілкування глави Уряду з очільниками релігійних об’єднань за останні півроку. Він підкреслив, що це перша розмова Прем’єр-міністра з провідниками найвпливовішої міжрелігійної та міжконфесійної структури не в урядовому приміщенні, а в одному з духовно-релігійних осередків ПЦУ, що свідчить про очевидне прагнення керівника Уряду ближче познайомитися з релігійними організаціями, побувати, умовно кажучи, на «релігійній території», почути у таких неформальних обставинах те, що найбільше турбує партнерів Уряду з релігійного боку.
    «Важливо і символічно, що ВРЦіРО організувала цю зустріч якраз напередодні важливого для цілої України та Києва зокрема Свята, яке 21 листопада відзначають християни східного обряду – Собору Архистратига Божого Михаїла та інших Небесних Сил Безплотних. Крім того, напередодні Дня Гідності та Свободи, який також відзначають 21 листопада, – це унікальна нагода для Прем’єр-міністра поздоровити все релігійне середовище з цими важливими святами, а також привітати зокрема братію Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря із завтрашнім Днем їхнього Патрона!», – написав релігієзнавець.
     

    Найсвіжіше

    Популярне