Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ програла всі суди проти реєстрації громади ПЦУ у селі Новоживотів на Вінниччині

    Тульчинська єпархія Московського патріархату в Україні програла суд за позовом проти реєстрації громади ПЦУ у селі Новоживотів на Вінниччині.
    За словами на місцевого мешканця і представника громади ПЦУ пана Василя, ця справа побувала у низці судів – адміністративному, господарському та Верховному, і врешті-решт єпархії МП було відмовлено, повідомляє Релігійна правда.
    Також днями з’явилася в реєстрі ухвала Господарського суду Вінницької області (від 16 листопада 2020 року) за позовом Тульчинської єпархії Московського патріархату, яка домагалася скасування реєстрації статуту громади Православної церкви України і реєстрації юридичної особи.
    «Ця скарга була подана наприкінці літа, і зараз суд відмовив у її задоволенні», – повідомив представник громади ПЦУ.
    Таким чином, віряни ПЦУ у Новоживотові мають повне право користуватися своїм Свято-Покровським храмом, однак, каже Василь, щоб не провокувати конфліктів і протистоянь з односельчанами-прихильниками РПЦвУ, вони вирішили дочекатися судового рішення в останній справі.
    Ця справа розглядається за позовом громади ПЦУ і стосується усунення перешкод користування майном, тобто храмом.
    У березні 2020 року Північно-Західний апеляційний господарський суд у Рівному відмовив ПЦУ у задоволенні позову, як каже Василь, з причини того, що Тульчинська єпархія РПЦвУ відхрестилася від благочиння, до якого входив і храм у Новожитові. Громада ПЦУ подала апеляцію, в якій їй відмовили, тож віряни подалися до Верховного суду, який постановою від 4 листопада задовольнив їхній позов та постановив повернути справу на повторний розгляд у попередню інстанцію, тобто до Північно-Західного апеляційного господарського суду.
    Як прогнозує представник громади ПЦУ пан Василь, рішення на користь української церкви має бути ухвалене за місяць чи два.
    «Після того судове рішення передається виконавчій службі. Вона надає доступ до майна, тобто до храму, законним власникам. І поліція охороняє їхні дії», – пояснив чоловік.
    А тим часом громада, яка є законним власником храму і має всі рішення судів, служить під відкритим небом біля церкви.
    Нагадаємо, у Івано-Франківську суд не передав приміщення в користування РПЦвУ. Також на Вінниччині РПЦвУ з тріском програла суди проти переходів двох громад у ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне