Понеділок, 22 Квітня, 2024
Бiльше

    В Одесі РПЦвУ освятила новий храм у російському стилі з «цибулями» на куполах

    Російська експансія наступає по всіх напрямках, загарбуючи території, вбиваючи українців, їню мову та їхню архітектуру. У Одесі 22 листопада митрополит РПЦвУ Агафангел (Саввін) звершив освячення храму в нетиповому для України стилі із російськими «цибулинами» на куполах.
    Храм розташований за вулицею Академіка Корольова. Про подію розповідає пресслужба Одеської єпархії РПЦвУ.
    Російська імперія розуміє: візуальне — важливе, воно формує світогляд. «Коли в Калуші церкви такі самі, як у Калузі — значить, одна земля й один народ», – говорить українська краєзнавиця Ірина Пустиннікова.
    За її словами, куполи-цибулини зовсім не властиві українській сакральній архітектурі. Тільки в Росії будували неначе злегка приплюснуті цибулеподібні куполи. Це поєднання мусульманських впливів із константинопольською традицією. «Цибулини» найчастіше є ширшими за барабани і, як правило, не мають граней. Якщо дивитися зсередини приміщення, то куполи-«цибулини» ніякої ролі не відіграють, їх внутрішньої сторони не видно — бо закриті пласкими перекриттями. Так і в Одеському храмі.

    Фото: Ютуб

    Для України характерні грушоподібні куполи. Коли ви піднімаєте голову в церкві, то бачите те, що всередині купола. Через них проникає світло, і вони є невід’ємною частиною внутрішнього інтер’єру.
    Миколаївський собор у Ніжині (Чернігівщина)

    Нагадаємо, у Полтаві на дзвіницю РПЦвУ вчепили герб Російської Федерації. Також Екстремісти, завербовані Росією, намагались підпалити мечеть в Одесі.
    Фото: Скріншот із відео

     

    Найсвіжіше

    Популярне