П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Після засідання Синоду Кіпрської церкви єрархи, що були проти ПЦУ, пом'якшили свій тон

    Як повідомляє кіпрське видання ageliaforos.com, єрархи, незгідні із позицією предстоятеля Кіпрської православної церкви визнати ПЦУ, знизили свій тон висловлювань.
    Зазначається, що рішення, яке буде оприлюднено у середу, 25 лисопада, буде засноване архієпископом Хризостомом на підтримці дій Вселенського Патріархату – буде зазначено, що Кіпрська церква однозначно підтримує права Першого Вселенського престолу Константинополя. Архієпископ Хризостом не хоче принижувати єрархів, які його критикували. Він хоче примирення, і тому рішення-оголошення, швидше за все, буде одностайним. У протилежному випадку меншість повинна поважати більшість, згідно з принципом «щоб більшість голосів переважала».
    Попри бурхливу реакцію минулого місяця митрополитів Лімасольского Афанасія, Кіккського Никифора, Тамаського Ісаї, Морфоського Неофіта, а також єпископа Аматського Миколи на рішення архієпископа Хризостома II згадати митрополита Київського Епіфанія й визнати Православну Церкву України, всі єрархи Священного Синоду прийшли в дусі примирення на сьогоднішню надзвичайну сесію Священного Синоду, скликану архієпископом Хризостомом з єдиною темою церковного питання України.

    Фото: ageliaforos.com

    Дух примирення підтверджується і заявою представника Синоду, митрополита Пафоського Георгія. За його словами, дискусії проходили в «дусі любові та єдності» і давались пояснення та вирішувались непорозуміння, створені в попередній період. Також після зустрічі всі члени Синоду сіли за одним столом.
    На синоді було порушено питання про виключення статті 81 Статуту Кіпрської Церкви, що дає право апеляції єрархів до Вселенського патріархату. В іншому питанні, щодо ПЦУ, митрополит Пафоський рекомендував почекати й набратись терпіння до середи, коли буде офіційна позиція Священного Синоду. Єрархи приймуть одностайне рішення.
    Митрополит Тамаський (один із противників ПЦУ) заявив, що зустріч «пройшла мирно і корисно для душі».
    Засідання Священного Синоду почалося з промови архієпископа Хризостома, яка тривала близько години. Архієпископ заявив, що дізнався всю правду про ПЦУ в березні минулого року, коли він поїхав до Стамбулу та провів ґрунтовну дискусію з Вселенським патріархом. За його словами, він бачив багато автентичних документів з питань, які порушив Московський патріархат, в яких видно, хто правий і на кого можуть посилатися члени Синоду. Він сказав, що Московський патріархат його дезінформував і що, дізнавшись всю правду, він вирішив, що не може мовчати і повинен зайняти позицію. Для цього, він обдумав рішення Вселенського Патріархату і згадав ім’я митрополита Київського Епіфанія за Літургією та визнав ПЦУ.
    Фото: ageliaforos.com

    Архієпископ Хризостом також зазначив, що ті, хто не згодні, повинні обговорити з ним свої позиції в дусі братньої любові та отримати відповіді, яких вони хотіли, замість того, щоб вдаватися до шкідливих публічних заяв.
    Церква Кіпру наголосила, що підтримувала, підтримує і надалі підтримуватиме Вселенський Патріархат і не буде терпіти будь-яких спроб поставити під сумнів і знизити його репутацію.
    Щодо рішення Московського патріархату припинити євхаристійне спілкування з архієпископом Хризостомом, предстоятель Кіпрської Церкви вважає, що це рішення є як антицерковним, так і проти єдності Кіпрської церкви.  
    Фото: ageliaforos.com

    За архієпископа виступили митрополити Кіринії, Кіті, Констанції та інші, які не висловлювались детально.
    Митрополити, які були проти ПЦУ – Лімасольський і Кіккський – виступали в м’яких тонах, тоді як Тамаський Ісая висловив, попри різні погляди, абсолютну повагу до архієпископа Хризостома, попросив його розуміння і попросив вилучити певні різкі позиції, які він висловив проти нього.
    Митрополит Морфоський Неофіт наполягав на тому, щоб визнати Онуфрія митрополитом Київським, який належить до Московського патріархату. Митрополити Лімасольський, Кіккський і Тамаський подали меморандуми зі своїми позиціями. Те саме зробив єпископ Карпасійський Христофорос, меморандум якого є на підтримку архієпископа Хризостома.
    Митрополит Кікський запропонував уникати голосування, і саме він закликав усіх членів Синоду, прийти до спільної трапези, щоб не було сумнівів у дусі єдності, який панував у засідання Синоду.
    Фото: ageliaforos.com

    На засіданні Синоду 23 листопада вперше взяв участь новий єпископ Арсеній Пагратіос, на хіротонії якого (24 10.2020) архієпископ Хризостом згадав митрополита Київського та всієї України Епіфанія.

    Найсвіжіше

    Популярне