П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Російські активісти та представники різних конфесій підтримали білорусів

    На сайті “Правмир” викладено для широкого ознайомлення лист священників та вірян Російської православної церкви, Римо-католицької церкви, християн інших конфесій, активістів з Росії та інших держав, у якому прозвучали слова солідарності та підтримки християнам Білорусі, а також, засуджено насильство з боку білоруських силовиків.
    Автори листа пригадали свідчення священника Олександра Кухти, який особисто був присутнім в таборі волонтерів і бачив затриманих у перші дні протестів в Білорусі. Побиття людей, тортури в автозаках та місцях позбавлення волі, позбавлення сну та їжі – все це викликало обурення цивілізованої спільноти.
    Всі, хто підписав лист, засудили заборону на в’їзд до Білорусі архієпископу Римо-католицької церкви Тадеушу Кондрусевичу, який закликав владу почати діалог і припинити насильство. Окрім цього, у документі згадано й представників духовенства інших конфесій, які постраждали за участь у мирних акціях.
    Також, у публікації вшановано пам’ять померлого активіста Романа Бондаренка, який був смертельно побитий і, на жаль, не вийшов зі стану коми в лікарні.
    “Ми підносимо свої молитви за білоруську землю в надії на те, що більше ніхто не буде принижений, побитий, закатований чи вбитий за свої переконання. Нехай кожен, хто носить форму, збереже честь, совість, відповідальність перед громадянами”, – наголошують автори листа.
    На сайті “Правмир” доступне посилання, за яким кожен бажаючий може приєднатись поставивши і свій підпис під зверненням до народу Білорусі.
    На момент публікації, листа підписали 77 осіб з Росії, Франції, Італії, США, Іспанії, Естонії та України. Від нашої держави до авторів документу приєднався православний філософ з Харкова Олександр Філоненко. Серед інших відомих діячів варто назвати письменника Алєксандра Архангєльского, протоєрея РПЦ Алєксєя Умінского, музиканта Боріса Грєбєнщікова.
    Принагідно нагадаємо, що Боріс Грєбєнщіков активно виступав проти російської агресії у відношенні України. Не раз виступав з вимогами звільнити українських політв’язнів з російських місць позбавлення волі.

    Найсвіжіше

    Популярне