П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Не справа моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія – архієпископ Євстратій (Зоря)

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував останні заяви єрархів РПЦвУ, які виступали проти приїзду Вселенського патріарха в Україну. Нагадаємо, після того, як президент України Володимир Зеленський запросив до України Вселенського патріарха Варфоломія на 30-ту річницю незалежності (2021 рік), єрархи РПЦвУ, зокрема митрополит Антоній (Паканич) почав лякати релігійними протистояннями.
    «Що стосується візиту Вселенського патріарха: ну не справа московської патріархії вказувати православним вірянам в Україні, яких ієрархів запрошувати до себе. І церква, і суспільство їм будуть давати відсіч», — сказав речник ПЦУ, архієпископ Євстратій Зоря в ефірі Громадського радіо, коментуючи заяви РПЦвУ проти візиту Вселенського Патріарха.
    Він також прокоментував спротив Московського патріархату рішенню Кіпрської православної Церкви визнати Православну Церкву України.
    «Маємо фактор спротиву визнанню Української церкви — діяльність Московської патріархії, яка, безперечно, постійно ставить під сумнів це. Відбулося засідання Синоду з цього питання, і, відповідно, було ухвалене рішення аби і для самої Церкви Кіпру навести в цьому питанні канонічний порядок. Адже декілька ієрархів, які надзвичайно тісно пов’язані з Російською церквою, з російськими діячами, які проживають на Кіпрі, мають інтереси на Кіпрі… Вони весь цей місяць виступали проти. Звинувачували архієпископа, Вселенського патріарха. Всіляко критикували православну церкву України. І для того, щоб навести порядок, було необхідне це рішення».
    Він додав, що у Києві протести робив фонд-офіс російського великодержавного шовінізму, і його проявів і зауважив, що колись в Україні навіть снувала «Партія політики Путіна». «Так ось, власне, формально ця організація, напевно, вже зникла, але, фактично, є такі політичні сили, які можна таким збірним поняттям позначити».
    Також речник ПЦУ зауважив, що про визнання ПЦУ можна було говорити з того моменту, коли предстоятель Церкви Кіпру архієпископ Хризостом ІІ розпочав поминання імені предстоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія.
    Нагадаємо, таку ж думку висловив у своєму інтерв’ю Духовному Фронту України митрополит Олександр.

    Найсвіжіше

    Популярне