Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На Черкащині вірян ПЦУ викликають на допити через перехід від РПЦвУ

    Членів громади ПЦУ в селі Бужанка, що на Лисянщині Черкаської області, викликали до поліцейського відділку після того, як вони проголосували за перехід до Православної Церкви України й захотіли покинути московський патріархат.
    Про це повідомляє Релігійна правда з посиланням на «Вісті Черкащини». Правоохоронці допитують парафіян ПЦУ у справі «про незаконні дії під час переходу до ПЦУ».
    «Нас покликали сюди, щоб дати свідчення слідчим з області через заяву в обласну прокуратуру ієрея УПЦ МП Василя Яводчака про нібито незаконні дії з нашого боку щодо переходу громади до ПЦУ. Приїхали аж 5 слідчих, які розпитують, чи справді були збори громади, чи обирали голову, секретаря, як голосували, хто ставив підписи. Словом, дивні запитання. Адже все це можна побачити в протоколах. Вважаємо це чиєюсь замовною акцією», – поділилися присутні.
    Нагадаємо, що в Бужанці парафіяни місцевої православної церкви Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії Московського патріархату, у лютому 2019 року на загальних зборах переважною більшістю голосів, прийняли рішення про перехід до Православної Церкви України. У червні до Черкаської ОДА було подано Статут із змінами та доповненнями, а 25 вересня, після детального вивчення документів, голова Черкаської ОДА підписав рішення про перереєстрацію громади,
    До Черкаської ОДА було подано Статут із змінами та доповненнями, і після детального вивчення документів тодішній голова облдержадміністрації Ігор Шевченко підписав рішення про перереєстрацію громади. Однак, виявилося, що, перефразовуючи біблійний вислів, легше верблюдові пройти крізь вушко голки, аніж домогтися, щоб у храмі залунала хвала Господу рідною українською мовою в Українській, а не московській церкві.
    «Наша громада першою в Лисянському районі вийшла з підпорядкування Московського патріархату та приєдналася до канонічної Православної Церкви України», – розповів один з парафіян ПЦУ Олексій Багателя.
    Віряни які покинули московський патріархат кажуть, що із місцевим священником РПЦ Явдочаком, який побажав служити у московському патріархаті, залишилося 6 вірян.
    «Вони проводять службу в церкві, вважаючи її чи не своєю власністю, а нас і на поріг не пускають, ключі не віддають. Хоча будувалася вона на кошти громади. Кожен здавав стільки міг, а орендарі земель, які, до речі, теж виступають за свою, незалежну українську церкву, вклали у будівництво десятки тисяч гривень. Інша справа, як розподілялися Яводчаком ці кошти. Адже будівництво, яке триває більше 10 років, до цього часу не закінчене. З цього приводу у громади виникає багато запитань».
    Зрозуміло, що керівництво РПЦвУ робить все можливе, щоб утримати свої парафії від переходу в ПЦУ. Прихильників ПЦУ, як у Бужанці, називають розкольниками, фактично сіючи в громаді релігійну ворожнечу. Лишається сподіватися, що віруючі – люди мудрі, і знайдуть дорогу до храму, де присутній Бог, а не політика. Хай і не так швидко, але й на Лисянщині відбувається процес переходу таких віруючих і навіть окремих священиків до ПЦУ. Є надія, що цей процес триватиме і далі, минуться колотнечі й протистояння, і всі, нарешті, згадають, що Бог – є любов.

    Найсвіжіше

    Популярне