П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Академік Толочко, який не визнає Голодомор геноцидом, назвав Томос "шкідливим"

    Співзасновник «Партії політики Путіна», академік Національної академії наук Петро Толочко, який не визнає Голодомор геноцидом українців, виступив із критикою надання Православній Церкві України Томосу.
    «Томос, який в 2018-му році був наданий Варфоломієм, – це абсолютно розпіарений акт. Фактично Варфоломій не має права денонсувати Томос своїх попередників у Патріаршому престолі. Томос 1686-го року, він абсолютно юридичний і канонічно бездоганний. Варфоломій не мав права його денонсувати. Наскільки я розумію, цього і не було зроблено. Так що цей сьогоднішній Томос – це політична акція», – заявив проросійський історик Петро Толочко в ефірі телеканалу ZIK. 
    Толочно також сказав, що Томос шкодить Україні: «Я думаю, що це шкодить нам. Нічого хорошого в цьому немає. …».
    Толочко вже давно виступає із проросійських позицій. Він, зокрема, не згодний з трактуванням Голодомору як геноциду українського народу і вважає, що не було гонінь на українську культуру.
    Петро Толочко є автором низки публікацій критичного характеру на тему подій Євромайдану та українського сьогодення в російських інтернет-виданнях, а також підтримує погляди Путіна на історичну спадщину.
    У жовтні 2011 р. Петро Толочко презентував у Києві доповідь С. Кургіняна «Росія-Україна: потрібна повноцінна стратегія». Доповідь критикувала українську політику євроінтеграції, зокрема, наміри отримання асоційованого членства у Європейській зоні вільної торгівлі як альтернативу включення до Митного союзу. Результатом можливого приєднання України до ЄЗВТ в доповіді проголошено «геополітичну катастрофу, яку за масштабами і наслідками можна порівняти з розпадом СРСР».
    Толочко активно підтримував проросійську пропаганду і є співзасновником у 2005 році «Партії політики Путіна» та брав участь у керівному органі «Всесвітнього російського народного собору».
    Під тиском громадськості він був звільнений в 2016 році з посади директора Інституту археології НАН України. Письменник Павло Правий відгукнувся такими словами: «Це велике свято для всіх українських істориків. Толочко – видатний „совок“ та історик промосковських поглядів, „хрещений батько“ української „історичної мафії“, який досі топче рідкісні паростки всього прогресивного, що є в нашій історіографії».
    Толочко взяв участь у відкритті ХХІІ Всесвітнього російського народного собору 1 листопада 2018 року в Державному Кремлівському палаці в Москві за присутності президента Росії Володимира Путіна та Патріарха Московського Кирила.

    Найсвіжіше

    Популярне