Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    В Андріївській церкві в столиці відбулась урочиста Літургія з нагоди відкриття храму

    «Чи бачите гори ці? – на цих горах засяє благодать Божа; і буде місто велике і багато церков воздвигне Бог», – казав апостол Андрій Первозванний, коли побачив круті дніпровські пагорби, піднявся на один із них та передрік появу в майбутньому Києва. Як переказується у «Повісті минулих літ», апостол Андрій «піднявся на ці гори, благословив, поставив хрест, і помолився Богу, і зійшов з цієї гори, де з часом постав Київ, і пішов Дніпром угору».

    Саме на цій горі у вересні 1744 року було освячене місце, де постав храм на честь апостола. І 13 грудня 2020 року, на день святого апостола Андрія Первозванного, у храмі, зведеному на його честь, знову залунала молитва.

    Митрополит Гальський освячує Андріївську церкву. Світлина: Духовний фронт України

    Це була урочиста Літургія, яку очолив особливий представник Вселенського Патріарха Варфоломія – митрополит Гальський Еммануїл (Адамакіс). Єрарх Вселенської Патріархії на початку літургії освятив Андріївську церкву та її престол.

    Зліва направо: екзарх Вселенської Патріархії єпископ Михаїл, митрополит Гальський Еммануїл, архієпископ Євстратій. Світлина: Духовний фронт України

    Йому співслужили архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря) та екзарх (посол) Вселенського Патріарха в Україні – єпископ Команський Михаїл (Аніщенко).

    Світлина: Духовний фронт України

    На жаль, кількість присутніх на урочистій Літургії була обмежена через карантинні обмеження, викликані пандемією коронавірусу.

    Відтепер молитви в Андріївській церкві лунатимуть не тільки українською, але й грецькою. 2018-го відбулось відновлення древньої ставропігії Вселенської Патріархії в Україні. Тоді Верховна Рада України ухвалила історичне рішення про передання Андріївської церкви у користування Вселенській Патріархії. Відтоді і дотепер відновлена ставропігія Матері-Церкви є своєрідним представництвом Константинополя в Україні, що діє на постійній основі. Одним із головних завдань цієї церковної установи є налагодження прямого спілкування між Константинополем та Києвом.

    Митрополит Гальський Еммануїл. Світлина: Духовний фронт України

    «Пам’ять святого апостола Андрія Первозванного поєднується в той чи інший спосіб з мученицькою землею України. Коли у водах Дніпра святий князь Володимир просвітив святим Хрещенням людей і став рівноапостольним, отримавши цю віру від посланців з Константинополя. Саме так тримається початий тоді зв’язок, який тримав після Христа апостол Андрій. І через якого свята Мати-Церква просвітили світлом віри та істини», – наголосив митрополит Гальський Еммануїл.

    Під час урочистої Літургії в українській столиці була відновлена й давня традиції Вселенської Патріархії – читання Євангеліє з амвону візантійського типу.

    Читання Євангелії з амвону візантійського стилю. Світлина: Духовний фронт України

    Митрополит Гальський подякував українській владі, як попередній так і чинній, за відновлення ставропігії Вселенської Патріархії та самої Андріївської церкви. А працівники державного заповіднику «Софія Київська», у власності якого знаходиться Андріївська церква, отримали іменні листи-подяки від Його Всесвятостві Вселенського патріарха Варфоломія.

    «Радіємо з того, що теперішній президент України Володимир Зеленський вже двічі відвідав Вселенську Патріархію. І що свято святого апостола Андрія Первозванного по новому стилю Вселенську Патріархію відвідав прем’єр-міністр України. Ми також радіємо, що президент України офіційно запросив Його Всесвятість Вселенського патріарха Варфоломія відвідати Україну. І планується, що цей візит відбудеться в серпні. І цей візит буде благословенням для України та її народу», – заявив єрарх Вселенської Патріархії.

    Відреставрований іконостас Андріївської церкви. Світлина: Духовний фронт України

    Нагадаємо, двері цього храму були остаточно зачинені з листопада 2015 року для проведення реставрації, що почалася ще 2009-го. Ідеєю реставраційних робіт всередині храму стало повернення церкви до того вигляду, в якому її задумав архітектор Франческо Бартоломео Растреллі у середині XVIII ст. Стінам храму повернули історичний колір, реконструювали історичні панікадила. Вперше в історії Андріївської церкви була проведена реставрація престолу, який символізує місце встановлення хреста апостолом Андрієм Первозванним на Андріївському пагорбі.

    Найсвіжіше

    Популярне