Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Єпископ ПЦУ нагадав, як Філарет за день до Об’єднавчого Собору відмовився від предстоятельства в ПЦУ

    Єрарх Православної Церкви України, єпископ Закарпатський Варсонофій нагадав, як тодішній очільник УПЦ Київського патріархату патріарх Філарет відмовився від майбутньої посади Предстоятеля Православної Церкви України.

    «Історія та правда бувають гіркими…в першу чергу для тих, хто почав забуватись…», – написав єпископ Варсонофій опублікувавши у Facebook листа патріарха Філарета до Вселенського патріарха Варфоломія.

    Фото: Главком

    Відомо, що 14 грудня 2018 р., напередодні Обʼєднавчого Собору та утворення Помісної УПЦ (ПЦУ), патріарх Філарет підписав звернення до Святійшого Вселенського патріарха Варфоломія, в якому, зокрема, сказано: «Я маю честь повідомити Вам, що я не маю наміру бути кандидатом на посаду Предстоятеля цієї Церкви. Я не планую також займати будь-яку іншу виконавчу посаду нової Церкви, крім посади постійного члена Синоду». У ПЦУ кажуть, що таке звернення відкрило можливість до проведення Обʼєднавчого Собору і цей жертовний крок патріарха Філарета назавжди увійде в історію Української Церкви.

    Після Обʼєднавчого Собору в інтервʼю «Радіо Свобода» патріарх Філарет у відповідь на питання «Наскільки було складно зняти свою кандидатуру?» відповів:

    «Це було не дуже складно. Мета моя — створити в Україні єдину Православну Церкву. Не себе звеличувати, а досягти мети, яку я поставив з самого початку. І заради цієї мети, тобто заради єдиної Української Православної Церкви, я поступився цим. Бо якби я не поступився, ми б не досягли обʼєднання і не отримали б Томосу про автокефалію Української Церкви. І для мене важливо не своє положення, а для мене було важливо мати в Україні єдину Помісну Православну Церкву, для того, щоби утвердити нашу державу».

    Найсвіжіше

    Популярне