П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ привітав із другою річницею Об’єднавчого Собору

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав із другою річницею Об’єднавчого Собору.

    «Вітаю усіх з другою річницею Об’єднавчого Собору і постання єдиної помісної Української Православної Церкви. З милості Божої та з волі православних нашої країни два роки тому, як плід Об’єднавчого собору, постала Помісна Православна Церква України. Ця подія вже записана на скрижалях історії не лише нашого краю, але і світового православ’я. І всі ми з вами є не лише свідками а й співтворцями цієї без перебільшення епохальної події. Два роки цілком достатній час для того, аби сказати усім скептикам і недругам. Незалежна Помісна Православна Церква відбулася. Це – доконаний і незворотний факт. І шляху назад немає», – сказав першоєрарх.

    Символічно, що Об’єднавчий Собор відбувся саме у Соборі Святої Софії, який крізь віки несе нам духовний заповіт свободи сили й перемоги, – сказав митрополит Епіфаній. «Свободи у єднанні, сили у згоді перемоги у нашій згуртованості та соборності. Саме наша єдність і віра – ключ до наших перемог. Джерело незламної сили українського народу».

    Він нагадав притчу про єдність: коли є одна гілочка її легко зламати, але коли вони зібрані і зв’язані разом тоді не можна їх переломити.

    «Навіть маючи велику силу нас не переломили, бо ми об’єдналися і тримаємося разом, за що я щиро дякую повноті нашої Церкви: архієреям, духовенству і вірним. В наші руки довірено розбудову української церкви, та її єдність. Все це ми маємо зберегти та примножити», – підкреслив предстоятель ПЦУ.

    «Саме наша єдність і віра – ключ до наших перемог, джерело незламної сили українського народу. Знову і знову закликаю до церковного єднання усіх православних українців: двері Помісної Церкви та наші серця відкриті для вас!», – підсумував Митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне