Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Скандал з українською іконою в Боснії: Хтось може сісти за ґрати

    Член Президії Боснії і Герцеговини Желько Комшич на прохання журналістів прокоментував інформацію про ікону, яку Мілорад Додік подарував міністру закордонних справ Росії Сєргєю Лаврову під час візиту останнього до Боснії та Герцеговини.

    Як сказав сам член Президії БіГ Мілорад Додік, подарена Лаврову позолочена ікона з Луганська (Україна). Їй 300 років. На іконі є штамп, що має бути доказом оригінальності та того, що ікона є культурною спадщиною України, яка, можливо, викрадена, передає «Балканський оглядач».

    Посольство України направило керівництву БіГ ноту, в який вимагає розслідування інциденту.

    «Якщо це ікона, яка походить з України і була привезена до Баня-Луки під час конфлікту в Україні, тож її вкрали, і хтось повинен потрапити до в’язниці. Або нехай Додік сам розповідає, звідки вона зявилася, хто йому це приніс», – сказав Комшич.

    Він додав, що це не може закінчитися тим, що «вовк з’їв осла», (щось десь просто пропало) оскільки це була крадіжка та скандал міжнародних масштабів, тобто те, що переслідується «в кожній нормальній країні».

    Це має закінчитися там, де треба, і це суд. Хтось повинен сісти до в’язниці, якщо історія з викраденням підтвердиться, підкреслив Комшич.

    Заступник голови Ради міністрів Боснії і Герцеговини та міністр закордонних справ країни Бісера Туркович підтвердила для Radiosarajevo.ba, що посольство України в Сараєво запитувало інформацію про позолочену ікону, подаровану головою президентства БіГ Мілорадом Додіком міністру закордонних справ Росії Сєргєю Лаврову.

    «Мені відомо від моїх соратників, що надійшла нота, в якій посольство України заявляє, що ікона, передана міністру Лаврову, є скарбом України. Вони запитують, як вона потрапила до Боснії та Герцеговини, і посилаються на міжнародне право. …Вони наполегливо вимагають пояснень», — сказала Туркович Radiosarajevo.ba.

    Вона розповіла, що дала наказ передати цю ноту Президії БіГ. «Нехай коментують ці твердження», — зазначила міністр.
    На запитання, чи має вона якусь інформацію про те, як ікона насправді потрапила до Додіка, вона відповіла негативно. «У мене немає такої інформації. Я припускаю, що її ніхто не подарував, але, мабуть, продав. Додік знає, що це за подарунок. Він не наївний, щоб не знати», — підкреслила Туркович.

    Якщо буде встановлено, що ікона дійсно потрапила до Боснії і Герцеговини несанкціоновано, вона зазначила, що попросить її повернути Україні.

    Міністр нагадала, що БіГ бореться за повернення своїх культурних цінностей, які були викрадені з Боснії та Герцеговини під час війни або після війни. Кожна країна має право вимагати повернення викрадених цінностей, зазначила вона.

    Найсвіжіше

    Популярне