Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У античорногорських протистояннях помічені куратори ГРУ РФ

    Троє громадян Росії, один з яких є співробітником Головного розвідувального управління Генерального Штабу Російської Федерації (ГРУ РФ), були присутні на протесті сербів у Грачаниці (Косово) проти прийняття Закону про свободу віросповідання в сусідній Чорногорії.

    Таким чином Росія підтримує чужу для країни Чорногорія церкву – Сербську. Прагнення чорногорців мати власну церкву в Москві пояснили «агресивним націоналізмом».

    Закон про свободу віросповідання, прийнятий Чорногорським парламентом нещодавно і спрямований на зменшення впливу Сербської православної церкви в Чорногорії.

    Про це повідомляє Балканський оглядач з посиланням на Радіотелебачення Косово (RTK).

    За даними журналістів, співробітник російської спецслужби незаконно в’їхав у Косово з Чорногорії з підробленим посвідченням представника Місії ООН у Косові (UNMIK).

    Інші два громадяни РФ перебувають у Косові з грудня, повідомляють ЗМІ з посиланням на джерела у косовських органів безпеки.

    За наявною інформацією, росіяни планують проведення цілої кампанію із “захисту православних святинь” у Чорногорії.

    Як повідомляли ЗМІ, 9 січня в Грачаниці біля Приштини відбулася акція протесту на підтримку Сербської православної церкви в Чорногорії через прийняття закону про свободу віросповідання.

    Акція була організована через соціальні мережі з благословення єпископа Теодосія Рашко-Призренського. Протестувальники пройшли маршем по вулицям міста до монастиря Грачаниця, де відбувся молебен. У акції взяли участь кілька сотень людей з різних частин Косово.

    Парламент Чорногорії за пропозицією уряду 27. Грудень 2019 року прийняв закон про свободу віросповідання та переконань та про правове становище релігійних громад у цій державі, скасувавши старий закон від 1977 року.

    Закон про свободу віросповідання та правовий статус релігійних громад у Чорногорії передбачає націоналізацію церковного майна, до 1918 року. Після цієї дати Чорногорія не була незалежною державою і входила до складу Сербсько-хорватсько-словенського царства.

    Раніше ми повідомляли про те, як РПЦ підтримала сербський сепаратизм в Чорногорії. Свою підтримку Сербській церкві висловив очільник РПЦвУ Онуфрій та патріарх РПЦ Кіріл.

    Найсвіжіше

    Популярне