П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Президент Чорногорії попереджає про неприпустимість «захисту прав Сербів» як у 1990-ті

    Президент Чорногорії Міло Джуканович попереджає Сербського президента Александара Вучича про неприпустимість «захисту прав Сербів» як у 1990-ті.

    Чорногорська влада не відкличе Закон про свободу віросповідання, заявив президент країни Міло Джуканович в інтерв’ю сербському інформаційному агентству Tanjug.

    Він наголосив, що масові протести проти Закону, які, за його словами, є по суті політичними, хоч і «одягнені» у церковне вбрання, з чітким просербським характером, не можуть загрожувати ані владі, ані політиці, яку проводить влада. «Якби ми думали, що закон слід скасувати, ми його, звичайно, не прийняли б», — зазначив Джуканович. За його словами Джукановича, влада Чорногорії готова до діалогу із Сербською православною церквою, але «про те, як імплементувати цей закон».

    Закон про свободу віросповідання та права релігійних громад, як наголосив президент Чорногорії, створює інституційні передумови для подальшого державного та духовного розвитку чорногорського суспільства як мультикультурної та мультиетнічної європейської держави, а також є важливим для відновлення автокефалії Чорногорської православної церкви. Джуканович зазначив, що зробить усе можливе, щоб об’єктивно поінформувати кожного громадянина Чорногорії про цілі цієї політики.

    За словами чорногорського лідера, існує багато маніпуляцій, в основному пов’язаних з тим, що новий закон нібито легітимізував намір держави забрати майно СПЦ в Чорногорії. «Це брутальна вигадка та підміна понять», — наголосив Джуканович. Він зазначив, що власність Сербської церкви насправді є власністю держави Чорногорія, але вона була узурпована в період з 1986 по 2000 рік, і це підтверджується «незаперечними історичними фактами». Між тим, як підкреслив чорногорський президент, новий закон не загрожує релігійній свободі сербського народу в Чорногорії і не позбавить вірян СПЦ права користуватися церквами та монастирями, які наразі використовує Сербська православна церква. Джуканович підкреслив, що йому шкода, що частина сербського населення Чорногорії «була введена в оману наполегливими, дуже грубими політичними маніпуляціями просербських партійних лідерів».

    Чорногорський президент також прокоментував позицію президента Сербії Александара Вучича щодо подій навколо релігійного закону в Чорногорії. «Він (Вучич) говорив про своє законне право піклуватися про становище сербського населення в Чорногорії, оскільки серби в Чорногорії становлять близько 28%. Звичайно, я розумію його інтерес до становища сербської меншини в Чорногорії, але, оголошуючи таку політику, він також посилався на сербів у Чорногорії як частину єдиної сербської спільноти, яка має слідувати спільному національному інтересу, який, логічно, визначається в Сербії». Але громадяни Чорногорії будь-якої національності повинні дотримуватися національних інтересів Чорногорії, а не інших держав, «тому що національні інтереси інших держав, навіть сусідніх країн, можуть дуже сильно суперечити нашим національним інтересам», наголосив Джуканович. Він нагадав, що відновлення незалежності Чорногорії суперечило національним інтересам держави Сербії, прагнення Чорногорії до членства в НАТО суперечило національним інтересам сербської держави.

    В цілому, зазначив Джуканович, можна зрозуміти «зацікавленість президента Вучича в контролі за дотриманням права громадян сербської національності в Чорногорії та в інших сусідніх країнах, і його зацікавленість станом Сербської ПЦ на території інших країн, де вона функціонує», але «наше попередження завжди було прямим та відвертим»: «таку політику треба проводити дуже тонко». «Ще є свіжими спогади про події 1990-ти років і тодішні спроби врегулювання прав громадян сербської національності в інших країнах регіону», — наголосив чорногорський президент, підкресливши: якщо «піклуватися про права сербів, де б вони не жили» «надмірно та недостатньо уважно», це може призвести до «небезпечної загрози суверенітету інших держав нашого регіону».

    Раніше ми писали що уантичорногорських протистояннях помічені куратори ГРУ РФ. Також Митрополит Чорногорської церкви звинуватив Сербську церкву в імперіалізмі.

    Найсвіжіше

    Популярне