Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Кіріл відправив Онуфрія з Амману на завдання до Чорногорії

    Як стало відомо, сьогодні в Чорногорію прибув глава РПЦвУ митрополит Онуфрій. Його візит триватиме з 27 по 29 лютого, як ви розумієте, надзвичайно довго як для звичайного рутинного візиту.
    Наприклад, 26 лютого митрополит Онуфрій всього день пробув на так званому соборі в Аммані, який представляв собою не більше ніж сходнях маріонеток РПЦ під проводом патріарха Кіріла. Відразу після Аммана, одіозний митрополит вирушає в Чорногорію, причому на дуже довгі як для офіційного візиту три дні! Для чого ж такий тривалий візит Онуфрій здійснить в Чорногорію?
    Якщо хто не в курсі, то Чорногорська церква зараз переживає один з тих етапів становлення, що і Українська свого часу на шляху отримання Томосу про автокефалію. Зрозуміло, це не може не нервувати Сербську православну церкву, що відчуває швидку втрату монополії. З цією метою серби влаштовують в Чорногорії численні протести і мітинги з грудня минулого року, коли президент Чорногорії Міло Джуканович підписав закон “Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад”, ухвалений раніше парламентом країни.
    Так само, президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську православну церкву в підтримці ідеї Великої Сербії, що полягає в культивації сепаратизму. Причому сербський сепаратизм в Чорногорії яро підтримує Російська церква і патріарх РПЦ Кіріл, а також, раптово, глава РПЦвУ Онуфрій!
    Справа в тому, що митрополит Онуфрій 29 лютого разом з архієреями РПЦвУ візьме участь у святкуванні дня пам’яті преподобного Симеона Мироточивого, тим самим взявши участь в протестах, організованих Сербською церквою проти Чорногорії.
    При цьому у митрополита графік розписаний дуже щільно. Наприклад, на сьогодні у нього заплановано разом з митрополитом Чорногірським і Приморським Амфілохієм очолити літію на площі кафедрального собору Воскресіння Христового в Подгориці. 28-го Онуфрій буде спілкуватися з пресою. А в суботу, 29 лютого, глава РПЦвУ очолить Божественну Літургію в катедральному соборі Воскресіння Христового в столиці Чорногорії, з подальшим хресним ходом вулицями Подгориці. До речі, в минулі вихідні там же проходив молебень проти прийнятого закону “Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад”.
    До речі, раніше в косовському місті Грачаніца, в ході протестів етнічних сербів, які виступали проти закону про свободу віросповідання в Чорногорії, серед місцевих протестувальників були помічені громадяни РФ, деякі з яких були представниками російської військової розвідки ГРУ.
    Той факт, що всі протести відбуваються зараз на Балканах у зв’язку з рухом Чорногорії до незалежності, вже не на політичному і державному, а релігійному плацдармі, каталізуються, у тому числі, і за допомогою російської розвідки – більш ніж просто очевидний.
    У свою чергу, участь Онуфрія в зльоті змовників проти Вселенського патріарха Варфоломія, а тепер триденний візит до Чорногорії з метою участі в акціях з розхитування цієї країни, спланованими російськими силовими структурами, явно вказують на те, як з Москви смикають за ниточки свою маріонетку в РПЦвУ.
    Олександр Коваленко

    Найсвіжіше

    Популярне