Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Маріуполі священик ПЦУ організував щоденну роздачу їжі нужденним

    У Маріуполі люди, що потерпають від бідності та недоїдання, можуть щодня приходити до храму Православної Церкви України й отримати допомогу. Священик Роман Перетятько організував у храмі  Святителя Петра Могили роздачу їжі. Щодня безкоштовно роздавати близько 80 порцій. Йому допомагають благодійники та волонтери.
    Про повідомляє Суспільне телебачення.
    За словами священика, усе починалося з того, що пігодовували дітей (на початку їх було близько 12), які жили на вулиці, потім почали приходити дорослі безхатьки. Приміщення, в якому готували та роздавали їжу, було зовсім не придатним до цього. Та під керівництвом військового священика Романа Перетятько справа просунулась вперед.
    До початку карантину, оголошеного через пандемію коронавірусу, їдальня годувала в середньому до 100 людей в день. Зараз, коли люди втарачають засоби до існування, з кожним днем збільшується кількість тих, хто потребує їжі. Проте їдальня не припиняє своєї роботи.
    – До карантину у нас завжди було перше, друге, компот, хліб. Зараз звичайно ми не можемо перше готувати, тому що нема тари, куди можна це все наливати. Тому ми зараз в судочки пакуємо кашу, салат, підливку, хліб, ложечку одноразову, в пакетик і на відстані віддаємо, — розповідає представниця відділу соціального служіння при Донецькій єпархії православної церкви України сестра капелана Марина Перетятько.

    Перед тим, як готувати за словами Марини у їдальні храму проводять дезінфекцію, чистоту підтримують щогодини. Є графік чергувань. Все відбувається згідно карантинних норм.
    Продуктами допомагають волонтери та парафіяни. Страви пакують в пластикові бокси та пакет. Віддають у дворі храму, на відстані одного метра.
    Едуард Васильович втратив роботу місяць тому. За їжею до храму приходить щодня:
    – У банку пішли проблеми, за комуналку пішли проблеми. Я вам не безхатько. Я нормально одягнений. Ви самі бачите. Мені дуже важко. В нашій країні після 45 років на роботу важко влаштуватися. Я зварювальник-різьбяр, документи є. Це єдина церква, яка годує людей, – каже він.
    Благодійники долучаються до допомоги людям та жертвують їжу, гроші, й інші потрібні речі.
    Загалом, такою діяльністю у храмі займаються понад 20 років.
    Раніше Духовний Фронт України повідомляв про капелана ПЦУ, який з 2012 року щочетверга роздає їжу та одяг безпритульним та бідним людям та військового священика Михайла Предка який займається аналогічною благодійністю.
    У той самий час на Дніпропетровщині капелан-монах спільно із волонтерами розвозить їжу та допомагає літнім людям пережити карантин. На Львівщині капелани спільно із волонтерами виготовили антисептик. У Києві капелан ПЦУ разом із парафіянами зібрали допомогу сім’ям ветеранів та потребуючим.
    Нагадаємо, на Нікопольщині єромонах ПЦУ власноруч шиє маски і роздає їх вірянам. Також монахи і волонтери ПЦУ почали довозити медиків до лікарень у Луцьку та Києві.

     

     

     

     

     

    Найсвіжіше

    Популярне