Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    7 фактів яких ви напевно не знали про капеланів

    Військовослужбовці знайомі з капеланами які забезпечують духовні потреби військ та їхніх сімей, але так чи інакше їхнє капеланське служіння для багатьох оповите таємничістю.
    Якщо ви коли-небудь отримаєте можливість поговорити із капеланом, ви захочете подякувати їм за те, що вони служать військовими священиками (також, чим більше ви розмовлятимете з капеланами, тим більше цікавих історій почуєте). Ось сім захоплюючих фактів про капеланів:
    1. Капелани не воюють у бою.
    Згідно канонів Православної церкви військовий священик не може брати до рук зброю з метою виконання бойових задач. Виключенням є душпастирська мета, допомога воїну, який потрапив у стресову ситуацію, аби він не наробив шкоди ні собі, ні іншим воїнам. «У нас був випадок, – розповідає владика Іоан (Яременко), – коли воїн у стресовому стані після першого бою нікого до себе не підпускав і погрожував, що усіх розстріляє. До нього вдалося підійти лише капелану. Він заспокоїв солдата і забрав зброю».
    Зброя сама по собі не є злом, не є скверною. Вона використовується для захисту Батьківщини. Є чин освячення зброї, якою захищають Батьківщину. Цей чин ще з древності прописаний в богослужбових книгах.
    Капелани знаходяться серед військових – але вони не воюють на війні. Капелани не є бойовиками, як це визначено в Женевській конвенції. Якщо капелани захоплені в полон, вони повинні бути повернуті при першій можливості. Але це не означає, що капелани ніколи не бачили бою …

    2. Попри те що капелан не воює, багато з них були вбиті.
    419 американських капеланів загинули в різних війнах, включаючи капеланів Конфедерації під час громадянської війни.
    3. Деякі капелани нагороджені державними та церковними нагородами.
    Десятки православних, греко-католицьких і протестантських служителів, які підтримують українських військових на передовій, відзначені нагородами та орденами. Цього року 4 капеланів різних конфесій отримали міжнародну нагороду ім. отця Омеляна Ковча. Капелан ПЦУ Костянтин Холодов отримав срібний орден «Народний Герой України», волинські православні капелани нагороджені відзнаками «За гуманітарну участь в антитерористичній операції». Протестантський капелан Андрій Виноградський нагороджений державною нагородою — орденом «За заслуги» III ступеня.
    4. Капелани представляють понад 200 конфесій
    По всьому світі капеланами служать особи із понад 200 конфесій. Попри те що капелан може бути православної чи католицької конфесії, але він повинен надавати допомогу військовим усіх конфесій.

    5. В деяких країнах капелани мають військове звання, але не командують.
    Наприклад, у армії США капелани є офіцерами і можуть отримати звання генерал-майора або адмірала, але вони ніколи не будуть командувати військами.
    І навіть попри те, що вони мають ранг, належний титул але, по суті, “капелан” не “майор” не “капітан”.
    6. Вони служили під час Нюрнберзького процесу.
    Два капелани армії США служили духовним потребам нацистів під час судового розгляду в Нюрнберзі . Союзники не довіряли вермахтським капеланам консультувати військових злочинців, таких як Герман Герінг і Ернст Калтенбруннер, людини, відповідальної за систему нацистських винищувальних таборів.
    У Нюрнберзькій в’язниці капелани Генріх Герекке та Сикст О’Коннор створили каплицю площею 169 квадратних метрів і виконавши свій обов’язок запропонувати нацистам шанс повернутися з темряви у світло.

    7. В Армії США військові присягають на вірність Богу.
    У тексті військової присяги армії США сказано: «Нехай допоможе мені Бог». У статті 6-й «Кодексу поведінки», ухваленого 1995 р. пише: «Ніколи не забуду, що я американський військовослужбовець, відповідальний за свої вчинки й служу принципам, які зробили мою країну вільною. Залишаюся вірним Господу Богу і Сполученим Штатам Америки…».

    Читайте також: Що означає для капеланів новий статус України в НАТО?

    Найсвіжіше

    Популярне