П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Маріуполі постане єдиний в світі храм, розписаний «петриківкою»

    У Маріуполі почався розпис храму святого Петра Могили і собору Успіння пресвятої Богородиці Православної церкви України. Біла будівля церкви скоро знизу доверху покриється унікальним петриківським розписом. Це буде єдина в світі церква, повністю розписана «петриківкою».
    Про унікальну церкву повідомляє сайт 0629.com.ua.
    «Ми будемо подавати заявку в Книгу рекордів Гіннесса і Книги рекордів України, як тільки завершимо розпис храму», – говорить Кирило Долімбаєв.
    Кирило – волонтер. Він почав допомагати храму всього кілька місяців тому, коли побачив в соцмережах прохання одного з настоятелів храму, капелана Романа Перетятька, допомогти церкві продуктами.
    Справа в тому, що в храмі Петра Могили вже багато років кожен день абсолютно безкоштовно годують голодних , бездомних, знедолених, стражденних. Кожен день перед воротами храму вибудовується довга черга. Люди приходять сюди, з’їдають обід, рятуються тим, що дає їм Православна церква України.
    Свою благу місію служителі храму виконують за пожертви парафіян. За ці гроші ще й будівництво храму ведеться. Ось чому храм Петра Могили зводиться так довго.
    «Ми почали будуватися ще в 1998 році. 9 років робили один тільки проект. Нам заважали, вставляли палиці в колеса. Зараз тих людей, хто гальмував процес, вже немає при владі. І ми повільно, але впевнено просуваємося до завершення будівництва », – каже отець Роман.

    Зараз ведуться висотні роботи по обшивці та штукатурці куполів і склепінь нового храму. Потім буде залитий підлогу. І після цього в храмі відразу почнуть вести службу.

    І священнослужителі, і парафіяни храму дуже сподіваються, що це станеться вже до кінця нинішнього року. Однак все впирається в гроші.
    «На все воля Божа», – відповідає отець Роман.
    Певний скепсис в його словах зрозумілий. Через брак грошей будівництво дуже затягнулося. Але за допомогою волонтерів справа пішла значно швидше.
    «Спочатку я просто відгукнувся на прохання про допомогу і привіз грошей для закупівлі продуктів бездомним, а потім поспілкувався зі служителями храму, батьком Уаром, отцем Романом, і вони мене по-хорошому здивували. Це зовсім інші люди. Для них віра – це не дорогі авто і золотий годинник, а служіння. Це допомога людям. І мені захотілося допомогти їм самим », – пояснює Кирило Долімбаєв.
    Кирило каже, що в його рішенні немає бізнесу, вигоди або політики, він не рветься до влади і не збирається балотуватися. Він просто хоче, щоб в Маріуполі з’явився такий храм, який стане магнітом для людей, який стане Добром, місцем, куди можна буде прийти за допомогою у важку хвилину.
    Всього 15 днів знадобилося волонтерам, щоб зібрати 70% суми, необхідної на розпис храму. «Ні політики, ні політичні партії, ні великий бізнес грошей не дали. Пожертви перераховували прості люди – маріупольці і не тільки вони. Переклади на розпис храму йшли з різних міст країни і навіть з-за кордону », – каже Долімбаев.

    Але допомога йшла не тільки фінансова. Один з маріупольських меценатів безкоштовно дав на розпис храму будівельне риштування.

    А ще пилосос для миття стін, кисті, стійкі до вигорання професійні фарби, лак …
    Щось з цього списку купувалося, щось купувалося з хорошими знижками, щось віддавали в користування люди. Так спільними зусиллями вдалося зрушити такий масштабний проект.
    Реалізовувати його буде художниця, фахівець з Петриківського розпису Ольга Черьомушкіна. Маріуполь для неї не чуже місто. Вона сама родом з Дніпра, а заміж вийшла за маріупольця. Прожили вони тут чотири роки, поки не почалася війна, обстріл Східного.

    «У мене тоді було двоє дітей і третього я носила під серцем, і ми вирішили не ризикувати, поїхали до Львова. Але тут живуть батьки чоловіка, так що зв’язку з Маріуполем ми не втрачали », – каже Ольга.
    Вона займається петриківським розписом з другого класу школи. Майже все життя. Для неї Петриківка – це любов, захоплення, робота, професія, покликання. Вона малює, друкує, викладає техніку розпису. І звичайно, розписує. Чимало об’єктів в Маріуполі і біля цього міста розписані Ольгою. Але розпис храму – це, звичайно, зовсім незвичайний проект.
    «Для мене розпис храму – це виклик. Це крок вперед. Можливість залишити слід в історії. Масштаби роботи мене анітрохи не лякають, а ось висота – лякає. Я вчора піднімалася в найвищу точку храму, подивилася вниз – і злякалась трохи. Адже мені цю башточку розписувати. Але нічого. Буде чудова нагода подолати свої страхи ».
    Ольга каже, що на всю роботу їй знадобиться приблизно місяць. Але загадувати не хоче. Все-таки робота на висоті залежить багато в чому від погоди.
    «Мені головне, щоб риштування не гойдалось. В іншому я не сумніваюся », – говорить вона.

    Розпис буде зроблена в блакитних тонах. За задумом авторів проекту, це колір, який перегукується з морем і дуже близький Маріуполю.
    Колір не характерний для класичної Петриківського розпису, але тут важлива не стільки колористика, скільки техніка малюнка, пояснює художниця.

    Має вийти щось зовсім унікальне не тільки для України, але і для світового контексту.
    «Нам би дуже хотілося, щоб цей храм став не тільки культовим місцем, а й архітектурним пам’ятником. І тоді в підтримці храму зможе брати участь не тільки громада, а й держава », – вважає Кирило Долімбаев. І готуємось, слідом за розписом, реалізувати ще одну задумку – встановити на території церкви унікальний арт-об’єкт – єдину в Україні ковану 3-метрову статую Архангела Михаїла – глави святого воїнства Ангелів. Для Маріуполя, який обороняється від ворогів, це дуже важливо і символічно.
    Гроші на цей проект також будуть збиратися всією громадою. Імена маріупольців, які зробили свій посильний внесок до розпису і будівництво храму, будуть написані на пам’ятній табличці, встановленій на церкві.
    Слід в історії можна залишити по-різному – можна напаскудити в вічність, а можна побудувати храм. І кожен свій вибір робить сам …

    Найсвіжіше

    Популярне