П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Верховний суд Туреччини дав право Ердогану вирішувати долю Святої Софії

    Верховний суд Туреччини делегував президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану права на рішення про перетворення Святої Софії в мечеть.
    «Турецькі судді постановили, що указ Кемаля Ататюрка про статус Святої Софії як музею 1934 року був і є законним, але зазначив, що нинішній глава держави Туреччини має право вирішувати, змінити його чи ні», повідомляє Orthodoxtimes.
    Причиною суду став позов Асоціації підтримки пам’яток старовини та довкілля про перевірку того, чи був підпис Кемаля Ататюрка в указі 1934 року автентичним чи неправдивим.
    Верховний Суд ухвалив, що для його зміни святої Софії із музею на мечеть достатньо указу Президента.
    Сполучені Штати посилили тиск на турецьку сторону, про що свідчить вчорашнє втручання Державного секретаря США Майка Помпео. Глава американської дипломатії закликав уряд Туреччини зберегти поточний статус пам’ятника.
    Нагадаємо, що серед тих, хто висловився з цього питання в останні дні, був Вселенський патріарх Варфоломій, який підкреслив, що він «сумує і шокований» і що таке рішення розчарує мільйони християн у всьому світі. Раніше ми писали про позицію Вселенського патріарха Варфоломія щодо Святої Софії.

    Найсвіжіше

    Популярне