Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній пояснив, що означає звернення у Біблії «раб Божий»

    Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній пояснив, що означає звернення у Біблії «раб Божий» чи «раба Божа».
    «Означення “раб Божий” чи “раба Божа”, які вживаються щодо християн, є традиційним та поширеним у церковному слововжитку…На відміну від нашого часу, коли рабство, як модель відносин між людьми, справедливо засуджена і відкинута, коли вона визнається злочином і переслідується, у часи написання Послання до Римлян такі відносини були поширені повсюдно, узаконені та не викликали суспільного здивування. Тому апостол використовує зрозумілі своїм сучасникам приклади та реалії, щоби пояснити реалії нового для них духовного християнського життя. На це він прямо вказує, говорячи: «Кажу за людським міркуванням задля немочі плоті вашої» (Рим. 6:19). Адже він пише своє Послання не до тих, хто народився і виріс у християнському суспільстві, а для недавно навернених, до членів Церкви, яка сама існує лише кілька десятиліть», – сказав митрополит Епіфаній, передає пресслужба ПЦУ.
    За словами Епіфанія найперше ми повинні знати і розуміти про вислів «раби Божі» – «це те, що він є символом і образом, який через досвід земного життя покликаний краще пояснити реалії життя духовного. Він не означає ані приниження гідності людини, ані сваволі, зневаги, знущань з боку господаря, тобто всього того, з чим часто було пов’язане людське рабство і з чим воно в першу чергу асоціюється у свідомості сучасних поколінь. Тим більше, що і Сам Господь Ісус Христос засвідчує, що відносини між Богом і людиною, між Ним, як Сином Божим, і Його учениками та послідовниками, християнами – перевершують, і значно перевершують, відносини господаря і рабів».
    Предстоятель ПЦУ підкріпив свої доводи цитатами із святого Писання де люди названі “друзями Бога” (Ін. 15:13-15) і взагалі “богами” (Пс. 81:6-7).
    «Спаситель, Син Божий і наш Творець, не лише багаторазово засвідчив словами і ділами любов до людей, але і виявив її у найвищому ступені, віддавши за нас Своє життя. І при тому приніс Себе в жертву не за праведників, а за грішників, як про це нагадує і апостол Павло, кажучи: «Бог же Свою любов до нас доводить тим, що Христос помер за нас, коли ми були ще грішниками» (Рим. 5:8).», – підсумував предстоятель ПЦУ.
    Нагадаємо, митрополит Епіфаній привітав громадян США з Днем Незалежності. Також предстоятель ПЦУ обговорив із військовими священниками ДПСУ розвиток капеланства.
     

    Найсвіжіше

    Популярне