Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії

    Під час проповіді на літургії у Михайлівському Золотоверхому соборі Києва предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній висловив підтримку позиції Вселенського Патріарха у питанні Святої Софії та закликав молитися за Матір-Церкву.
    «Сьогодні хотів би закликати усіх піднести молитву про нашу Матір-Церкву Константинопольську і особисто про Вселенського Патріарха Варфоломія – сказав Його Блаженство. – Бо багато з вас, мабуть, знають, що у Туреччині точиться дискусія навколо можливості зміни статусу собору Святої Софії, яка майже століття є відкритим для людей усіх поглядів та сповідань місцем долучення до священної історії та до краси, діючи як світський музей. Такий статус був визначений засновником Турецької Республіки та її першим Президентом Ататюрком, і ми поділяємо думки і стурбованість Святійшого Вселенського Патріарха Варфоломія щодо того, які наслідки може мати перегляд цього рішення», – повідомляє пресслужба ПЦУ.
    Митрополит Епіфаній підкреслив особливу роль Святої Софії в історії прийняття християнства в Руси-Україні за часів святого князя Київського Володимира: «Собор Святої Софії у Константинополі для українського народу є особливим місцем, адже згідно з літописом саме в ньому посли великого нашого князя Володимира під час богослужіння відчули божественну присутність». Також Митрополит процитував уривок з літопису з їхнім свідченням: «Не знали ми, чи ми на небі були, чи на землі. Бо нема на землі такого видовища або краси такої, – не вміємо ми й сказати [про се]».
    «Тож нехай Господь спрямує все до блага, щоби і надалі Свята Софія служила любові, миру та добру для всіх людей, до якого б віросповідання і нації вони б не належали» – підсумував Предстоятель ПЦУ.
    Проти перетворення Святої Софії на мечеть виступила ЮНЕСКО. Держдепартамент США назвав собор Святої Софії у Стамбулі рідкісним місцем, потрібним всьому людству. Ердоган назвав такі заяви «нападом на суверенітет Туреччини».
    Нагадаємо, Турецькі ЗМІ повідомили, що Свята Софія може відкритися як мечеть 15 липня. Вселенський патріарх висловився«Я сумую і шокований» з цього приводу. У соцмережі оголосили збір підписів за припинення перебудови собору Софії у Туреччині на мечеть. Раніше ми писали яка позиція Вселенського патріарха щодо Святої Софії.
    Верховний суд Туреччини дав право Ердогану вирішувати долю Святої Софії.

    Найсвіжіше

    Популярне