П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Зло приречене на поразку в своєму протистоянні добру, – Митрополит Епіфаній

    Зло не має власної сутності, воно не всесильне і приречене на поразку в своєму протистоянні добру. Про це Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній розповів під час проповіді у п’яту неділю після П’ятидесятниці та день пам’яті святих першоверховних апостолів Петра і Павла.
    Зло саме в собі не має творчої сили – його змістом є руйнування добра, тому воно не здатне нічого творити, а може лише руйнувати сотворене, спотворювати його, сказав митрополит Епіфаній, повідомляє пресслужба ПЦУ.
    «Самі противлячись волі Божій, біси спонукають до того ж і людей, бажаючи панувати над ними, як над своїми рабами. Найперше слід пам’ятати, що добро і зло, праведність та гріх – це не два рівнозначних начала чи дві сутності. Лише добро має власну сутність, бо воно має джерелом Єдиного істинно Сущого – Бога-Творця. Зло ж не має власної сутності, бо воно є лише руйнуванням добра, противленням йому. Так, зло є реальним і дієвим, воно здатне оволодіти особистістю і підкорювати собі, перетворюючи на раба – але воно не всесильне і приречене на поразку у своєму протистоянні добру», – розповів у проповіді предстоятель ПЦУ.
    Він навів приклад світла, для кращого розуміння цих слів. «Світло має власну сутність, а темрява – не має, бо вона є лише відсутність світла, а не якесь «протилежне світло». Так само тепло має власну сутність, а холод – ні, бо він є лише відсутність тепла. Тому апостол Іоан Богослов свідчить у своєму Першому посланні: «Бог є світло, i немає в Ньому ніякої темряви» (1 Ін. 1:5), і про це ж він пише у перших віршах, викладаючи Євангеліє: «Світло в темряві світить, і темрява не огорнула його» (Ін. 1:5)».
    Саме тому, як ми вже раніше не раз згадували, Христос Спаситель і каже: «Хто не зі Мною, той проти Мене; і хто не збирає зі Мною, той розкидає». (Лк. 11:23). При чому ці слова, наведені у Євангелії від Луки, було сказано якраз у контексті протистояння злу та звільнення людей від влади бісів. Значення цих слів те, що ніякого добра без Бога, відокремлено від Нього – немає і не може бути. Все, що вдає з себе добро, але суперечить Божій волі – насправді є зло, яке приховує істинний  вигляд лише для того, щоби спокусити людину і полонити її.
    Біси є поруч з нами, на що вказує їхнє євангельське найменування «світоправителі темряви віку цього, духи злоби піднебесні» (див. Еф. 6:12). Вони є у навколишньому світі та мають одне бажання і одне прагнення – поширювати зло, підкоряти нас, людей, своїй волі, робити нас своїми рабами.
    «Немає ніякого іншого стану, ніякої іншої можливості, окрім двох – людина або підкоряє свою волю волі Божій, через це досягаючи блага, або противиться волі Божій, і через це стає рабом гріха, виконуючи волю і спонукання злих духів. Отже помиляються, і глибоко помиляються ті, хто думають, що для людини можлива якась особлива, «повна» свобода, яка стоїть вище за добро і зло. Свобода від зла – лише у єдності з Богом, а свобода від Бога – це рабство злу. Третього немає і не може бути!», – наголосив Епіфаній
    Біснування проявляється у незвичних для людини і не контрольованих нею самою діях та особливій реакції на святиню. Чули ж з Євангелія слова бісів, звернені до Христа: «Що Тобі до нас, Ісусе, Сину Божий? Прийшов Ти сюди передчасно мучити нас» (Мф. 8:29)? Так казали вони, бо благодать Божа сприймається демонами як мука, і тому одержимі бісами виявляють їхнє особливе озлоблення, коли опиняються ближче до святинь.
    Митрополит Епіфаній підкреслив, що біси справді мають велику силу, але нам, християнам слід пам’ятати, що сила ця – ніщо у порівнянні з тією силою, яку подає нам Бог. І з читання сьогоднішнього чули ми, що навіть над свинями безсловесними біси не мали влади, доки не попустив їм Господь, щоби для нас, людей, засвідчити бісівську неміч. Тому, хоча і маємо остерігатися їх, але можемо і здатні перемагати їхні спокуси завдяки смиренню перед Богом, як про це наставляє нас апостол Петро, кажучи: «Отже, смиріться під міцною рукою Божою, щоб підніс вас свого часу. Усі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас. Будьте тверезі, пильнуйте, бо супротивник ваш диявол ходить, рикаючи, наче лев, i шукає, кого б пожерти. Станьте проти нього міцною вірою, знаючи, що такі самі страждання трапляються i з вашими браттями у світі» (1 Пет. 5:6-9).
    Коли людина не знає про ворога і злодія та залишається безтурботною і не остерігається – тоді легко їй зазнати шкоди від раптового злодійства, і важко захистити себе. Але коли людина знає, що ворог має задум проти неї, і пильнує, і вживає всі засоби, щоби захиститися від нападу ворожого – тоді навіть коли і станеться злодійство, пильний зможе відбити напади і відігнати супротивника. Тому і нам, християнам слід добре пам’ятати, що наш єдиний ворог – злі духи, та слідувати словам апостола Павла, сказаним у його Посланні до Ефесян: «Браття мої, зміцнюйтесь Господом i могутністю сили Його. Одягніться в повну зброю Божу, щоб вам можна було стати проти хитрощів диявольських, бо наша боротьба не проти крови i плоті, а проти начальства, проти влади, проти світоправителів темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних» (Еф. 6:10-12), підсумував Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.
    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній відзначив нагородами військових капеланів. Також минулої проповіді предстоятель ПЦУ сказав, що Бог наділив кожну людину свободою і відповідальністю за обраний шлях.
     

    Найсвіжіше

    Популярне