П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На Полтавщині відкрито виставку «Капелани. Духовний щит України»

    У Полтавському краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки про капеланів. Показати діяльність капеланів Полтавщини ПЦУ та УГКЦ, їхню необхідність і важливість на сучасному етапі становлення України стало метою проєкту Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського «Капелани. Духовний щит України».
    На відкритті були громадські і культурні діячі, представники влади та духовенства, зокрема архієпископ Харківський і Полтавський ПЦУ Афанасій (Шкурупій), старший капелан Полтавської та Кременчуцької єпархії ПЦУ отець Володимир Раковецький, священники УГКЦ, капелани ПЦУ, волонтер громадської організації «Агенція сталого розвитку», – повідомляється на сайті музею.
    Волонтери розгорнули великий захисний прапор із зображенням Архистратига Михаїла, який був освячений напередодні у Свято-Успенському соборі та буде переданий на передову.
    Капелани виступають духовною опорою і підтримкою українських воїнів, душпастирями і духовними порадниками.
    На виставці пояснили, що в Українській армії більшість капеланів представляють Православну Церкву України і керує ними Синодальне управління військового духовенства (СУВД). Окрім того, також є капелани з УГКЦ та діє Перший український батальйон військових капеланів від протестантських пасторів. З метою забезпечення конституційного права громадянина на свободу віросповідання (статті 35 та 64 Конституції України) Кабінет Міністрів України у своєму розпорядженні від 02. 07. 2014 року за № 677-р розробив і затвердив положення про службу військового духовенства (капеланську службу) у Збройних Силах, Національній гвардії та Державній прикордонній службі.
    Основним призначенням військового священника (капелана) є релігійна опіка особового складу Збройних Сил України та членів їхніх сімей з метою заохочення, поглиблення релігійного життя, сприяння укріпленню позитивних рис характеру та моральних цінностей.
    Глядачі знайомилися з візитівками капеланів Полтавщини, мали змогу переглядати відеоінтерв’ю, відзняті з ними, відеозвіти про неодноразову акцію «Захисний стяг», репортажі з поїздок до тренувальних центрів та військових частин, де служать військові священники.
    «Капелани – це Христові воїни, які послані на духовну підтримку нашим захисникам на фронт. Вони ведуть невидиму боротьбу за порятунок душ наших батьків, чоловіків, синів на безжальній і жорстокій війні. Їхнє гасло «Бути поруч» − вони завжди готові допомогти і молитовним словом, і побутовою справою. Військові священники зі своєю чоловічою мужністю та пастирським смиренням сіють ту безумовну Божу любов у серця воїнів, яка проростає світлом і теплом надії та віри у власну стійкість, досягнення спільної мети захистити і зберегти цілісну Україну», – підсумовують організатори виставки.
    Нагадаємо, на Закарпатті капелани ПЦУ зустріли воїнів, які повернулись із війни додому.Також капелани ПЦУ вшанували прикордонників, які загинули у районі Зеленопілля.

    Найсвіжіше

    Популярне