П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Філарет за три дні до Об'єднавчого собору знав зміст Томосу, – митрополит ПЦУ

    Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій (Рудюк) розповів в інтерв’ю, що Томос це документ національного значення і він завжди мріяв про те, щоб сталось визнання ПЦУ. Також за його словами Філарет за кілька днів до Об’єднавчого собору знав зміст Томосу.
    «Сьогодні все частіше лунає, що ми нібито до останнього не знали змісту цього Томосу. Це неправда! За три дні до Об’єднавчого Собору Патріарх Філарет інформував єпископат УПЦ КП про те, які моменти будуть прописані у Томосі і всі все прекрасно знали. Тому те, що прописане у Томосі повністю відповідає статусу Православної Церкви України, як автокефальної» – сказав митрополит Димитрій, повідомляє Духовна велич Львова.
    Він також зізнався що його відверто ображають кепкування деяких архиєреїв і духовенства з інших юрисдикцій та т. зв. церковних публіцистів з назв ПЦУ, які наведені в Томосі. «Знайте, що ця зневага так даремно не проходить, бо ви цим ображаєте перш за все Бога і Його Святу Церкву».
    «Щодо Томосу, то тут питання є вирішене – це документ воістину національного значення, документ про нашу автокефальну зрілість. Уявіть собі, що ви доросла людина, отримали паспорт, а вам кажуть: «Ні ви не зріла людина і паспорт ваш не такий», – якою ж тоді буде ваша реакція? Всім твердо раз і назавжди треба усвідомити Томос про автокефалію Православної Церкви України, яка об’єдналась в єдину на Православному Соборі у Святій Софії 15 грудня 2018 року, наданий, і тут не може бути ніяких інших суджень», – сказав митрополит ПЦУ.
    Митрополит Димитрій пояснив, що патріархальний статус ПЦУ отримає коли процес об’єднання всього українського православ’я буде завершений навколо першопрестольного Києва, а не інших закордонних релігійних центрів. За його словами патріархат буде і це «повинне бути наше головне завдання і наша головна мета».
    Нагадаємо, синод РПЦ назвав Томос для ПЦУ «причиною перетворення Святої Софії на мечеть». Також у Львові митрополит Димитрій освятив новий храм ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне