Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Болгарські митрополити співслужили з російським архієпископом з України, Церква якого знаходиться в розколі з Церквою-Матір’ю

    19 липня 2020 року, з нагоди Дня народження (70-річчя) Ловчанського митрополита Гавріїла, митрополити Священного Синоду Болгарського Патріархату разом з єпископами та кліром співслужили з архієпископом Лонгином (Жар) Російської церкви в Україна (РПЦвУ), яка перебуває в еклезіологічній єресі та здійснює церковні дії в єпархії Православної церкви України (ПЦУ) без благословення її Предстоятеля, митрополита Київського та всієї України Епіфанія, повідомляє болгарський релігійний сайт Doxologia Infonews.

    Божествена Літургія відбулась у Кафедральному Храмі св.св. Кирила і Мефодія, її очолив митрополит Ловчанський Гавриїл. Разом з ним співслужили російський архієпископ «Банченський» Лонгин (Жар) з РПЦвУ, Великотирновський митрополит Григорій, болгарський митрополит у Західній та Центральній Європі Антоній, митрополит Варненський і Великопреславський Йоан, Неврокопський митрополит Серафим, Врачанський митрополит Григорій, Видинський митрополит Даниїл, Мельнишкий єпископ Ґерасим, головний секретар Священного Синоду Болгарського Патріархату, архімандрит Васіан Змеєв, представник Московського Патріарха в Болгарії, іконом Нелуц Опрія, представник Румунського патріарха в Болгарії, архімандрит Вікентій Мітев з Ловчанської митрополії, архімандрит Михаїл, настоятель Чекотинського монастиря в Ловчанській митрополії, протодиякон Іван Петков із Софійської митрополії, та інші.

    Світлина: офіційний сайт БПЦ

    Doxologia Infonews вважає, що зазначені священнослужителі є представниками т.зв. «кремлівського лобі» в БПЦ.
    Болгарський сайт вбачає декілька обурливих моментів у присутності російського архієпископа на богослужінні в Ловечі:

    1. Архієпископ Лонгин приїхав з України, де спостерігається велика кількість випадків зараження та смерті серед духовенства від COVID-19. «Де гарантія того, що пан Лонгін не заразить коронавірусом болгарських єпископів, які співслужили разом з ним?», – непокояться з Doxologia Infonews.
    2. “З огляду на те, що Болгарська церква нібито має нейтральну позицію щодо України, чому вона вкотре запрошує російського архієпископа з України, який протиканонічно служить в єпархії Православної церкви України?” Редактори болгарського сайту резонно ставят питання: чи дійсно Болгарська церква має нейтральну позицію щодо Православної церкви України і хто дозволив російському архієпископу з України приїхати і служити в Болгарії? І найголовніше: чому архієреї Болгарської Церкви співслужили з архієпископом Російської Церкви, яка перервала своє спілкування з Церквою-Матер’ю – Вселенським Патріархатом?

    Духовний фронт України вже розказував про роль митрополита Гавріїла в медійному скандалі в Болгарії, коли з ефіру Національного телебачення зняли літні повтори програми «Віра та суспільство» через незручні для БПЦ теми, які вона піднимала. Тоді ми нагадали деякі деталі з біографії владики Гавріїла:
    У 2012 року, після смерті патріарха Максима, треба було обрати нового очільника Церкви. Серед трьох запропонованих кандидатів лише Гавріїл, митрополит Ловеча, не мав підтверджених стосунків із таємними службами комуністичної Болгарії. Хоча і це невелика втіха – владика Гавріїл багато років навчався у Росії, був настоятелем подвір’я БПЦ у Москві, а після повернення до Болгарії очікувано влився у «московське лобі» – відстоює інтереси РПЦ в Святому Синоді“.
    Нагадаємо, що представники РПЦвУ часто навідуються до Болгарії. Наприклад, 6 грудня минулого року у пресклубі Болгарської телеграфної агенції відбулась прес-конференція, скликана «Подвір’ям патріарха Московського і всея Русі». Учасниками прес-конференції були московські єпископ Никодим та протоієрей Микола Данилевич, вони звинувачували Україну в організації «захоплення» церковних приміщень Московського патріархату на українській території. Хоча всі переходи православних парафій до ПЦУ здійснюються у суворій відповідності до українських законів та після вільної волі парафіян.
    Можете подивитись ще фотографії з богослужіння 19 липня у галереї:

    Найсвіжіше

    Популярне