Вівторок, 7 Травня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Можемо зупинити поширення зла лише прийнявши християнський спосіб життя

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній пояснив, що робити, коли душу ятрить образа, а розум затуманює гнів.
    «Відповідь на це запитання знаходимо у Священному Писанні: «Якщо можливо i залежить вiд вас, перебувайте в мирi з усiма людьми. Hе мстiться за себе, улюбленi, а дайте мiсце гніву Божому» (Рим. 12: 18 – 19). Коли людина обурена, їй складно прийняти те, що правильним вчинком на образу є відповідь добром. Але правда в тому, що ми можемо зупинити поширення зла, лише прийнявши християнський спосіб життя», – каже митрополит.
    «Справді, прощати важко, коли єдине бажання – щоби кривдник був покараний. Але відплата не приносить спокою нашій душі. Натомість, виявляючи милосердя і прощення, ми знімаємо із себе тягар помсти і залишаємо кривдника на розсуд Богові», – зауважив він.
    «Господь Ісус Христос застерігає нас від помсти і Своїм прикладом навчає робити крок назустріч тим, хто під владою гріха зробив нам боляче: «Любіть ворогів ваших, благословляйте тих, хто проклинає вас, добро творіть тим, хто ненавидить вас, і моліться за тих, хто кривдить і гонить вас» (Мф. 5: 44). У молитві до нашого Небесного Отця ми промовляємо: «І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим». Лише Богові відомо, яким має бути покарання для грішників, адже лише Він бачить повну картину життя. Але ми можемо покластися на Господа і дозволити вилікувати наші душевні рани. Відмовившись від помсти, ми позбуваємося ролі жертви, а з нею – гніву, болю і страху».
    Митрополит Київський і всієї України закликав знайти у серці зерно любові та прощення і спробувати у відповідь на заподіяне зло виявити милосердя і великодушність.
    «Згадуйте ворогуючих з вами у молитві, щоби Господь сподобив їх Своєї милості, адже ми як християни, насамперед, повинні дбати про те, як допомогти своїм ближнім знайти істинний шлях. Якщо ви відчуваєте, що самі перед кимось завинили, – не бійтеся щиро попросити пробачення і звільнити себе та цю людину від тягаря образ. Зберігаймо свої серця у чистоті й любові, і нехай Господь допомагає нам», – підсумував митрополит Епіфаній.
    Нагадаємо, митрополит Епіфаній висловив співчуття постраждалим від вибуху в Бейруті. Також митрополит Епіфаній розповів як долати тривогу.

    Найсвіжіше

    Популярне