Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Нова скрепа: Президент Сербії назвав храм Святого Сави «новою Софією» для росіян і сербів

    Президент Сербії Александар Вучич заявив, що храм Святого Сави в Белграді стане новою Святою Софією для православних християн, яку раніше турецька влада перетворила в мечеть.

    «Тепер храм Святого Сави стане новою Айя-Софією, тому що у нас більше немає Айя-Софії. Він стане ним для сербів, росіян, всіх православних», – підкреслив Вучич, повідомляє Gazeta.ru.

    Відомо, що белградський храм прикрашається за російські кошти художниками під керівництвом Ніколая Мухіна. На його освячення повинен приїхати президент Росії Владімір Путін.

    Храм мають відкрити до кінця жовтня поточного року.

    Даний собор присвячений засновнику Сербської православної церкви святого архієпископу Сербському Саві, він був закладений в 1894 році на місці спалення турецькими властями мощей святого в 1594 році.

    Активні роботи зі спорудження собору почалися в 1985 році. Автором сучасного проєкту в сербсько-візантійському стилі є знаменитий сербський і югославський архітектор Александар Дероко. У 2004 році фахівці приступили до роботи над внутрішнім оздобленням храму.

    Нагадаємо, президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську православну церкву у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі. Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала Російська церква, а також очільник РПЦвУ Онуфрій та патріарх РПЦ Кіріл, а Президент Сербії Вучич забажав захищати сербів в Чорногорії.

    Найсвіжіше

    Популярне