П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦвУ не полишає спроб канонізувати хірурга Миколу Пирогова

    Митрополити РПЦвУ Лука (Коваленко) та Варсонофій (Столяр) обговорили можливість канонізації (зарахування до лику святих) хірурга Миколи Пирогова, забальзамоване тіло якого вже роками зберігається у склепі церкві біля будинку-музею М. І. Пирогова у Вінниці.
    Про це повідомляє офіційний сайт Вінницької єпархії РПЦвУ.
    У московському патріархаті хочуть створити комісію для дослідження життя хірурга Пирогова і винести рішення про його зарахування до лику святих Російської церкви в Україні.
    «У результаті обговорення було досягнуто думки про необхідність створення комісії, до якої мають увійти богослови, історики, музейні працівники, залучені архівні установи для критичного та об’єктивного дослідження життя особистості Миколи Івановича Пирогова в розрізі саме релігійних поглядів вченого і співвіднесення їх з вченням Православної Церкви», – йдеться на сайті РПЦвУ.
    Раніше ми писали, що канонізація Миколи Пирогова може бути бізнес-проектом РПЦ та ідеологічною підтримкою «русского міра». Реальна канонізація тієї чи іншої людини можлива лише за умови одночасної наявності кількох ознак святості – богоугодного життя, посмертних чудес і народної шани.
    Зазначимо, що митрополит Лука (Коваленко) неодноразово попадав у курйозні ситуації зі своїми висловами з приводу Революції гідності та представників інших конфесій. Нещодавно Лука порівняв майданівців із гонителями християн, а себе із апостолом. Також він благословляв на Запоріжжі «козачі патрулі», які допомагали терористам «ДНР/ЛНР».

    Найсвіжіше

    Популярне