П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На Кіровоградщині віряни РПЦвУ не пускають у храм громаду, яка перейшла у ПЦУ

    На Кіровоградщині у селі Успенка священник московського патріархату разом із прихильниками РПЦвУ не пускають у храм громаду яка ще у кінці 2019 року більшістю голосів перейшла до Православної Церкви України.
    Тоді більше як дві третини вірян вирішила перейти з Московського патріархату до Православної церкви України (ПЦУ) і перереєструвала релігійну громаду. Після цього московський священник заблокував вхід до храму і не дозволяє вірянам які перейшли у ПЦУ молитись у рідній церкві.
    Про це йдеться в сюжеті ТСН. 
    Від самого ранку віряни РПЦвУ позапланово моляться у церковному дворі. Двері ж храму зачиняють на замок.
    «Переживаємо, щоб вони не увірвалися і не споганили храм. Люди, які хочуть його захопити», — пояснює протоієрей російської церкви Микола Чутора.
    Боїться батюшка колишніх прихожан цього храму — прихильників ПЦУ.
    «Ми хочемо, щоб на нашій території нашого села була Православна церква України. Але це церква в нас Московського патріархату», — каже прихожанка ПЦУ Світлана Шкіль.
    Цю церкву 12 років тому побудував благодійник і передав місцевій релігійній громаді. Однак, нині між її членами миру немає.
    Частина вірян вирішили перевести свою парафію до української церкви. Після отримання Томосу більшістю голосів громада перейшла до ПЦУ.
    «На зборах був прийнятий перехід громади до ПЦУ. Більшістю голосів це все було підтримано. Там один чоловік тільки відмовився», — каже голова релігійної громади ПЦУ Олександр Шкіль.
    Однак, перереєстрована релігійна громада досі не провела жодної служби в місцевій церкві. Зайти у храм їм заважають односельці, що залишилися вірними Московському патріархату.
    Релігійний конфлікт поділив Успенку навпіл, кажуть у сільраді. Хочуть примирити обидві сторони, але не виходить, бо голова сільради активно підтримує московських священників.
    У конфлікт навколо храму втрутилася районна влада. Чиновники збираються вірян обидвох конфесій всадити за круглий стіл.
    «Я зберу дві сторони і будемо спілкуватися. Не потрібно тут конфлікту. Одне село, один одному допомагають картоплю копати і буряк опускати до льоху. І зараз на цьому робити якусь ворожнечу?! Не потрібно», — заявив голова Онуфріївської РДА Володимир Гамера.
    Поки, віряни РПЦвУ разом із своїм священником не визнають голосування більшості релігійної громади про перехід в ПЦУ і не дають їм молитись у храмі.
    Нагадаємо, РПЦвУ заважає громадам переходити до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне