П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Нехай солдати у себе в будинку окопи вириють»: Як на форумі РПЦвУ в Святогорську обговорювали «мир на Донбасі»

    Боксери, банкіри, священики, журналісти, артисти, учасники АТО, колишні співробітники спецслужб і жителі «сірої зони». Це далеко не повний перелік учасників форуму «Люди миру», який організувала УПЦ (Московського патріархату) на території Святогорської лаври. У прямому ефірі його транслював канал «112». Спікери, іноді слово в слово, говорили про те, що політики роз’єднують людей і наживаються на війні. Що з одного боку війни – влада України, а з іншого – «влада Луганська і Донецька». А ще потрібен якийсь «сильний лідер», який завжди каже правду людей і поведе до миру. Чийого миру шукали на форумі у Святогорську?
    Люди в селищі Жованка неподалік від окупованої російськими гібридними силами Горлівки не живуть, а виживають: годуються з городів і існують завдяки «гуманітарки». Вони жили під постійними обстрілами, місяцями ховалися в підвалах. Про такі реалії прифронтового життя на Донбасі розповідає учасникам форуму УПЦ (МП) Людмила Пахомова, мешканка Жованки.
    «На жаль, у нас в селищі досі проживають діти. Їх семеро. П’ять діточок – це дітки шкільного віку … Малюки, яких у нас двоє, – дітки дошкільного віку. Вони залишилися без уваги. І дитячий сад, і школа, і церква, все комунікативні будівлі залишилися на непідконтрольною території. Дуже боляче на це дивитися. Дуже шкода », – повідомила Пахомова.
    Зараз, за ​​її словами, перемир’я дотримується, і жителі прифронтовій Жованки «підняли голови і життя зажевріло в їх душах і серцях». Почалися ремонти розбитих снарядами будинків.
    «Закликаю до миру і до вирішення цього конфлікту саме мирним шляхом, і до діалогу», – звернулася до людей Людмила Пахомова.
    Після її розповіді камера каналу «112» крупним планом показує жінку, яка витирає сльози.
    А ось жінка, яка назвалася мешканкою селища Піски, так міркує про українських солдатів: «Якщо так подобається нас звільняти, або як вони хочуть звільняти Україну, – нехай кожен зайде в свій будинок, викопає окоп, сяде з автоматом і звільняє нашу Україну. Але дайте мені жити в своєму будинку, я нікого не чіпала, ми ні з ким не воювали. Ми тільки хочемо миру ».

    «Ця війна марна» – російський радіоведучий

    Один з організаторів форуму, радіоведучий і письменник Сєва Новгородцев, повідомив, що форум «Люди миру» організували не для політиків, а саме для таких людей, як Людмила Пахомова та мешканка Пісків. Щоб почути голоси мирних жителів.

    Сева Новгородцев

    Сам Новгородцев порівняв війну на Донбасі з окопною війною на початку ХХ століття.
    «І ось сьогодні, через більш століття, ми бачимо ще одну окопну війну, яка триває вже не перший рік. У окопної війни немає переможців. Є тільки жертви. Це війна на виснаження. Вона марна (в цей час на екрані фото Петра Порошенка з солдатами в окопі – ред.) », – сказав Сєва Новгородцев.

    «Треба заглянути в очі …» – УПЦ (МП)

    Організувала форум УПЦ (МП). Предстоятель церкви Онуфрій заявив: «Я переконаний, що для того, щоб розпочати мирний процес, треба зазирнути один одному в очі. Цей самий процес, коли ми бачимо очі свого супротивника, або ворога, як назвати, він розсіює багато стереотипів ».

    Володимир Путін і митрополит Онуфрій, Київ, 27 липня 2013 року

    Онуфрій переконаний, що мирні ініціативи повинні виходити не від політиків, а від «простих людей». Адже простим людям, на його думку, не треба розбиратися в причинах війни.
    «А люди-то страждають. Їм не важливо, які мотиви цього зіткнення військового. Але вони від цього страждають. Це реальний біль, реальні переживання, реальні скорботи. І вони повинні бажати миру і говорити про нього », – сказав Онуфрій.
    Про це говорять і автори ініціативи щодо вшанування пам’яті мирних жертв бойових дій на Донбасі «Чорні дні Донбасу»: пам’ять треба шанувати зараз, а ось розслідувати військових злочинів і карати винних – в майбутньому.
    Говорив на форумі і настоятель Святогірської лаври Арсеній. «Ось ви говорите: примирення. А ми і не розділялися. Нас хотіли розділити. Може, хочуть і зараз деякі. Але ми не розділялися. Ми були і залишилися одним народом однієї святої нашої матері церкви», – проголосив він.
    Окупована частина Донецької області. У центрі тодішній ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко (вже покійний) у Саур-могили 8 травня 2015 року

    «Нікому не потрібна ця війна»

    Один зі спікерів форуму – журналіст Юрій МолчановНа його думку, для когось війна – привід висловити стурбованість або включити грошовий верстат.
    Вторить Молчанову і В’ячеслав Шевчук, з Сєвєродонецька. На його думку, війна йде через злодійкуватих чиновників.

    В’ячеслав Шевчук

    «Хтось просто заробляв гроші на війні. І ця війна триватиме рівно стільки, поки не припиниться це свавілля, поки не зупинити цих чиновників, які зацікавлені в тому, щоб ця війна тривала », – упевнений В’ячеслав.
    Підтримує цю думку і Андрій Синепупов, боксер: «Нікому не потрібна ця війна. Ну, крім політиків, швидше за все. Хтось на цьому, напевно, заробляє гроші … Людей використовують і з того, і з того боку. Людям вливають у вуха інформацію: там одна інформація, вона російська, тут інша інформація, українська. І дуже багато брехні і в тій, і в тій інформації. І, як насправді, люди не знають ».
    Зліва направо: Іоанникій (Кобзєв), митрополит Луганський і Алчевський Української православної церкви (Московського патріархату), і Ігор Плотницкий, ватажок угруповання «ЛНР», яка в Україні визнана терористичною. Захоплений Луганськ, 4 листопада 2014 року

    Зрозуміти і пробачити

    На думку Юрія Молчанова, людям треба пробачити один одного: «Матері отримали похоронки по обидва боки окопів, і вони оплакують своїх синів, десятки тисяч смертей. А скільки поламаних доль … І хтось зараз, дивлячись на мене, може сказати: “пробачити ?!” І почасти буде правий, упрікнув мене в цьому. Але я не розумію, як інакше… Скільки всього, що роз’єднує вкинули політики останнім часом. Але я точно знаю, що об’єднує людей по обидва боки окопів: у них і у нас загальна злидні, загальний розвал економіки і розруха », – вигукує Молчанов і додає: ще людей об’єднує корупція, чиновники, «яких чекають слідчі».

    Юрій Молчанов

    Також на форумі звучить думка, що до миру може привести сильна людина, сильна особистість, яка завжди каже правду людям. Ось що говорить боксер Андрій Синепупов: «Люди підуть за мир, за те, щоб це все закінчилося, з’єдналася. Люди підуть, я впевнений, з того і з того боку. Але їх потрібно повести. Повести сильній людині, якій би люди повірили і який би їх не обдурив».

    Фашизм, діди, Соловйов і Путін

    Виступи спікерів форуму змінювалися зверненнями жителів інших країн. Їх показували на великому екрані.
    Першою включили Соледад Домінгез з Болівії. Її представили як документалістку, яка вивчає досвід конфліктів.
    «Ви – частина народу, який колись звільнив світ від фашизму, – сказала Соледад. – І про це ми завжди будемо пам’ятати. Без подвигу ваших дідів і прадідів сьогоднішній світ був би іншим … І ми з вами в боротьбі за мир у вашій прекрасній країні ».

    Довоєнна фотографія. Київ, Києво-Печерська лавра, 27 липня 2013 року. Московський патріарх Кирило (ліворуч), президент Росії Володимир Путін (другий зліва), а навпаки учасники синоду УПЦ (Московського патріархату), серед яких митрополит Онуфрій (другий праворуч)

    Взяла участь у форумі і магістр вищої лондонської школи економіки, банкір Ірина МартінВона заявила, що пріоритетом для політиків має стати відновлення населених пунктів на лінії розмежування.
    А 25 квітня 2019 року Ірина Мартін виступала на російському ТБ в програмі «Вечір з Володимиром Соловйовим». Вона про політику Володимира Зеленського сказала: «Він начебто як повертається в бік Порошенко і збирається проводити ту ж русофобську кампанію, яку проводив Порошенко … Чому б Зеленському не подумати і не подивитися в бік Росії».
    Ірина Мартін

    Виступив і журналіст Олег Ясинський з Чилі. Він сказав, що люди на Донбасі виявилися «по обидва боки цього нинішнього загальноукраїнської ганьби й абсурду».
    Сам Олег Ясинський, мабуть, не вважає ганьбою і абсурдом бути спікером на пропагандистському ресурсі NewsFront, який розпалює ненависть.
    Олег Ясинский

    Також спікером форуму був і музикант Олег Карамазов. Ще в 2012 році Володимир Путін нагородив Карамазова як голову правління Міжнародної громадської організації «День Хрещення Русі» «Орденом дружби».

    «Влада України з одного боку та Донецька з іншого»

    Серед «людей миру» – Максим Ленко. Його назвали представником організації «Інститут миру». А ще він колишній співробітник прокуратури та начальник головного слідчого управління СБУ, якого призначив Віктор Янукович.

    Максим Ленко

    Ленко заявив, що сьогодні немає політичної волі зупинити війну і реінтегрувати Донбас. Тільки Ленко не уточнив, волі політиків якої держави немає для закінчення війни.
    «Влада і України з одного боку, і Донецька і Луганська з іншого боку роблять все для того, щоб людей розділити, роз’єднати. Ми це бачимо на прикладі того, як українська влада позбавляє виборчого права населення на прикордонній території. Ми це бачимо в діях влади Донецька і Луганська, які обмежують під приводом боротьби з коронавірусом і карантином виїзд жителів Донецької і Луганської області в Україну … Практично, нічого не залишилося того, що об’єднує цих людей. Найголовнішим, авторитетним чинником, що об’єднує цих людей, є українська православна церква. Хто якщо не церква мобілізує громадянське суспільство. І громадянське суспільство змусить політиків припинити цю війну », – стверджує колишній співробітник СБУ часів Януковича.
    Словами Максима Ленко майже слово в слово повторює і журналіст Ігора Гужву. «Поки самі люди не змусять владу йти шляхом миру, ми можемо ще дуже довго дивитися і слухати, як політики будуть про мир говорити, особливо перед черговими виборами. Завдання людей, завдання громадянського суспільства – змусити політиків закінчити війну », – каже Гужва.

    «Цей мир окупанта» – журналістка з Донецька

    Розслідування про організаторів і учасників форуму у Святогорську написала журналістка Тетяна Заровна.
    «Однозначно це – мир окупанта. Це мир, як «русскій мір». Організатори – рок-музикант Карамазов і другий, Юрій Молчанов, протягом більше 10 років до війни, в моєму розумінні, копали яму Україні, готували грунт для окупації. Вони проводили святкування Дня хрещення Русі – це був абсолютно ідеологічний захід: Молчанов розповідає, що ніякого українського миру немає. Це цитата. А є русскій мір. А Україна і Росія – це одна країна і один народ », – коментує Радіо Донбасс.Реаліі Тетяна Заровна.

    Тетяна Заровна

    За її словами, кажучи про примирення і діалог, організатори форуму замовчують про тортури і вбивства бойовиками російських гібридних сил, в тому числі і «Російської православної армії», в Слов’янську мирних жителів, того ж Володимира Рибака. Але ж ці злочини, переконана Тетяна Заровна, підпадають під статус військових і не мають терміну давності.
    «Та ж сама« Російська православна армія », але тільки в іншому вигляді, зібрала вже не людей зі зброєю, а людей, які борються, на моє глибоке переконання, проти України в ідеологічних та інформаційних військах. І ці люди військові, які воюють з Україною на території, підконтрольній Україні, – вони взагалі залишаються поза увагою будь-яких органів, яким слід захищати українську незалежність і територіальну цілісність », – висловлює думку Заровна.
    «Низовий діалог» між жителями підконтрольних і непідконтрольних територій, до якого закликають спікери форуму, дозволить легалізувати тезу російської пропаганди про «громадянський конфлікт» в Україні, вважає Заровна. «Неначе від простих людей, які постраждали в зоні бойового конфлікту, залежить, що агресор перестане підтримувати бойовиків, що агресор перестане вести проти України ту ж саму інформаційну війну. Ні, від жертв не залежить те, що будуть робити злочинці, – говорить вона. – А хто ж спонсор цього свята? Спонсор цього свята – Кремль, який просуває свого амбасадора, свого представника, в тому числі і місцеві органи влади. Тому що зараз місцеві вибори. І Віктор Медведчук і його партія мають великі шанси».
    Довоєнний фото. Зліва направо: голова проросійської організації «Український вибір» Віктор Медведчук, радник президента Росії Сергій Глазьєв, якого ГПУ звинувачує у військових злочинах і причетності до так званої «російської весни», і Олег Царьов, якого в Україні звинувачують у державній зраді, і який ховається в Росії. Дніпро 14 грудня 2012 року

    Ще на цьому форумі багато говорили про дітей, які постраждали від війни. Але не сказали про Росію та її громадян, в тому числі, Ігоря Гиркина, які і почали війну і продовжують воювати в Україні.
    За матеріалами: Радіо Свобода. Переклад: Духовний Фронт України.
    Раніше ми писали, що Росія через свою Церкву намагається вбити в мізки українців меседжі про примирення та мир. «Російська православна армія» заходить з тилу.

    Найсвіжіше

    Популярне