П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Поки йде війна з РФ, «українські меценати» профінансували реставрацію собору в російській Вологді

    Попри російсько-українську війну, яка триває понад шість років, 4 жовтня 2020 року керуючий справами РПЦвУ митрополит Антоній (Паканич) взяв участь в освяченні Свято-Воскресенського кафедрального собору міста Вологда Російської Федерації.
    «Голуб миру» Антоній (Паканич) «з благословення очільника РПЦвУ Онуфрія (Березовського)» очолив освячення та Літургію у співслужінні священнослужителів Російської православної церкви та «православного проросійського олігарха» Вадіма Новінського. Згодом всі разом помолилися за Україну, повідомляє РІСУ з посиланням на сайт РПЦвУ.
    Після закінчення літургії митрополит РПЦ Савва (Міхеєв) подарував митрополиту Антонію (Паканичу) архієрейський жезл, а останній подякував за запрошення в Росію і подарунки.
    Також митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) вручив від імені Московського патріарха Кіріла церковну нагороду главі Волгоградської області (РФ) – знак храмобудівничого.
    «Довгі 82 роки Вологда, Вологодська митрополія були позбавлені головного кафедрального собору. У 2016 році з ініціативи митрополита Вологодського і Кирилівського Ігнатія було прийнято рішення передати собор, де розташовувалася обласна картинна галерея, церкві. Завдяки зусиллям кращих архітекторів та реставраторів, нашим російським і українським благодійникам, які внесли кошти на відновлення храму, а також сотням жертводавців з-поміж парафіян, роботи були завершені», – цитують в прес-службі губернатора Вологди.
    Слід зазначити, що храм, який освячував представник УПЦ МП і який входить у склад ансамблю Вологодського кремля, відновлювався коштом російських та українських меценатів, повідомляє Інтерфакс-релігія, не розголошуючи імен благодійників.
    Видання також зазначає, що гроші на реставрацію меценати надали у 2016 році. Наступного року розпочалися роботи.
    У храмі будівельники усунули причину вологості, виконали гідроізоляцію, відновили покрівлю, горищні перекриття, другий ярус центральної частини, який був деформований через істотне відхилення від центральної осі. Відреставровано фасади, віконні прорізи, водостічну систему, головні вхідні двері, дерев’яний ганок з північного боку і покрівлю над північним притвором. Повністю оновлені приміщення другого поверху, завершуються роботи на першому. Об’єкт пристосовується під сучасні потреби.
    Сума коштів, пожертвуваних меценатами на ремонтно-реставраційні та протиаварійні роботи, склала 90 млн рублів.

    Найсвіжіше

    Популярне