Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Кіпрський форпост проти «русского міра»

    Новина про визнання Кіпрською Церквою Православної Церкви України для багатьох стала чи не сенсацією. Та за цим сміливим кроком архієпископа Хризостома ІІ лежить багатомісячна боротьба не тільки з проросійським лобі всередині Кіпрської Церкви, а й протидія шаленому тиску РПЦ та кремлівських спецслужб.

    Продумане і зважене рішення авторитетного предстоятеля

    За словами речника ПЦУ, архієпископа Євстратія (Зоря), право визнавати автокефалії інших церков належить предстоятелю церкви.
    «В Кіпрській Церкві такі консультації тривали давно. І всім, хто слідкує за процесом, відомо, що кілька тісно пов‘язаних з Росією дружбою і пожертвами митрополитів голосно виступали проти визнання. Але також очевидно, що рішення Архієпископа Кіпру саме зараз визнати автокефалію ПЦУ – цілком зважене і продумане, початок якого був покладений ще у березні цього року під час візиту та співслужіння зі Вселенським Патріархом на Фанарі», – наголосив владика.
    Євстратій підкреслив, що зараз авторитет Росії на Кіпрі дуже впав, вона вважається союзником Туреччини у територіальних суперечках з Грецією та Кіпром. Тому можливі виступи з промосковських позицій тих, хто буде не задоволений рішенням Предстоятеля, будуть сприйматися в тому числі як «зрада еллінізму» та гра на користь супротивника.
    «Архієпископ Хризостом – один з найбільш особисто авторитетних Предстоятелів, богослов, який добре і глибоко вивчав українське церковне питання, який вів консультації з іншими Предстоятелями у цій справі. Отже його рішення – не випадкове, не спонтанне, а продумане, зважене з точки зору майбутнього, оперте на внутрішню підтримку в Церкві», – підсумував владика Євстратій.
    «Предстоятель однієї з найдавніших та авторитетних церков, автокефалія якої була визнана ІІІ Вселенським собором, пом‘янув ім‘я митрополита Епіфанія у Диптиху під час спільної з членами Синоду Кіпрської Церкви літургії. Це, як відомо, є актом визнання автокефалії ПЦУ та знаком встановлення повного євхаристійного спілкування. Визнання ПЦУ триває, що також свідчить про зростання її авторитету. Дякуємо Кіпрській Церкві за підтримку, молимось і працюємо для зміцнення та розвитку Православна Церква України», – написав п’ятий президент України Петро Порошенко.

    Результат «гібридного» визнання

    Згадуючи митрополита Київського та всієї України Епіфанія під час Літургії, архієпископ Кіпрський Хризостом ІІ завершив багатомісячний процес «гібридного визнання». Нагадаємо, у листопаді минулого року кіпрський митрополит Констанції та Амохоста Василій співслужив з архієпископом Православної Церкви України Євстратієм на патріаршій Літургії в Стамбулі.
    У січні цього року, на свято Водохреща, митрополит Львівський ПЦУ Макарій співслужив у Стамбулі з митрополитом Киринійським Кіпрської Церкви Хризостомом.

    Вселенський патріарх Варфоломій та предстоятель Кіпрської православної церкви Хризостом II у стамбульському соборі Святого Георгія
    Фото: Doxologia infonews

    За кілька місяців після цього під час співслужіння у храмі св.Георгія Вселенського патріарха Варфоломія та предстоятеля Кіпрської православної церкви архієпископа Хризостома двічі було згадане ім’я митрополита Київського та всієї України Епіфанія як предстоятеля Православної церкви України.

    Російська п’ята колона на Кіпрі

    У Кіпрській Православній Церкві, яка, згідно з рішенням свого Синоду, офіційно займала нейтралітет у конфлікті щодо України між Москвою і Константинополем, намітилась група з трьох митрополитів, які повністю стали на бік РПЦ і транслюють її антиконстантинопольські гасла.
    Предстоятель Кіпрської Церкви засудив їхню заангажовану позицію, митрополити вступили з ним у сперечання, офіційний сайт РПЦвУ надав їм свій медійний майданчик — на противагу предстоятелю Кіпрської Церкви.
    Серед промосковських митрополитів на Кіпрі є митрополит Кіккський Нікіфорос, у власності якого кіпрські журналісти помітили Mercedes-AMG S63 вартістю майже 300 000 євро. У лютому минулого року, виступаючи на Синоді Кіпрської Церкви, заявив, що надання автокефалії Православній Церкві України Вселенським патріархом було «неканонічним».
    Можна сміливо сказати, що предстоятель Кіпрської Церкви вистояв під тиском російських спецслужб. Минулого року видання Cyprus Daily News опублікувало матеріал про спробу російських спецслужб, під виглядом релігійно-культурного проєкту, провести спецоперацію з легалізації анексії Криму в Євросоюзі, а саме – відкрити представництво «Республіки Крим»К в ЄС, на Кіпрі в Лімасолі. Завдяки публікаціям у пресі, ця спецоперація російських спецслужб провалилася.
    Виконавцем проєкту «Дом Криму в Євросоюзі» тоді виступив голова каламутної організації «Дворянські збори Криму» Андрєй Ушаков. Цього разу було задіяно більш серйозний підрозділ російських спецслужб – Імператорське Православне Палестинське Товариство (ІППТ), його кіпрське відділення. До архієпископа Хризостома безпосередньо навідувався голова ІППТ – екс-директор ФСБ РФ Сєргєй Стєпашин.
    Паралельно з цим на Хризостома почалася інформаційна атака, а російські спецслужба намагалися випробувати на міцність Кіпрську Церкву, вторгнувшись на її канонічну територію.

    І в той самий час архієпископ Хризостом ІІ не побоявся прямо критикувати Росію яка, за його словами, підбурює і підтримує Туреччину не тому, що любить її, а тому, що прагне зберегти свою монополію на продаж газу в Європі. А патріарха Московського Кіріла звинувачувати у розколі:

    «Він збирається створити розкол. А розкол – найбільший гріх. Я цього не розумію. Він хоче бути першим. Я сказав йому, що ви ніколи не будете першим. За останні 17 століть Константинопольський патріарх був визначений як перший серед усіх східних православних Предстоятелів. Зупиніться нарешті! Ми не можемо закривати очі. Ви повинні це зрозуміти. Але егоїзм не дає йому бачити чітко».

    Найсвіжіше

    Популярне