Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    На Кіровоградщині єпископ Боголєп говорить, що не причетний до РПЦ, але у його візитці зазначено протилежне

    У Кіровоградській області члени громади ПЦУ села Успенка не можуть потрапити у храм, який самі ж збудували. Громада вирішила перейти від РПЦвУ до ПЦУ, але священник московської церкви не погодився. Після того, як господарський суд постановив передати храм мешканцям Успенки, церкву заблокувала група підтримки з немісцевих. Водночас Єпископ Боголєп (Гончаренко), який опікується парафіями РПЦ в кількох районах Кіровоградської області, говорить, що не причетний до Московського патріархату, але у його візитці зазначається протилежне.
    На пресконференції незадовго до надання томосу ПЦУ, єпископ РПЦвУ Боголєп сказав: «Ніколи ми не називалися церквою Московського патріархату. Це вигадки. Те, що нам приписали, ні в одному юридичному документі немає. З 1992 р. є грамота Патріарха Алексія (московського патріарха), який давав нам абсолютну автономію і незалежність. Єдине – ми завжди перебували в єднанні з російською православною церквою. Через цей духовний зв’язок ми об’єднуємося з усім православним світом. З 1992 року, коли Україна здобула незалежність, у нас в Україні існує Українська православна церква».
    Однак на візитці самого єпископа Боголєпа пише протилежне і зазначається його приналежність до Московської церкви. Що це, як не відверта брехня в очі? Варто зазначити, що священник московського патріархату із села Успенка, підкорюється саме єпископу Боголєпу. Господарський суд Кіровоградської області у своїй ухвалі від 7 жовтня 2020 року, визнав храм в селі Успенка за громадою ПЦУ, але московський священник і єпископ цього не визнає і блокує вхід до храму й порушує постанову суду. До того як мав відбутись суд, служителі російської церкви заявляли, що будуть виконувати рішення суду і вирішувати цю суперечку виключно у «законному і мирному» порядку. Але коли з’явилось рішення суду, вони почали чинити перешкоди у користуванні Свято-Успенської церкви в селі Успенка.
    Єпископ Боголєп також сказав, що назву Московського патріархату для РПЦвУ придумали насамперед журналісти: «Вона використовується перш за все журналістами і це вийшло з журналістського середовища. Але це безпідставно. Буду говорити перш за все за себе. Ось я на Олександрійській кафедрі вже 6 років. За ці роки в якості керуючого єпархією, навіть натяку на те, щоб Московська патріархія впливала на мене, на мою діяльність, на мій світогляд немає і не було – це можу сказати, поклавши руку на Євангеліє. Ці всі люди, які розпалюють ворожнечу, називаючи нас агентами ФСБ … ».
    Водночас Боголєп визнає, що очільник так званої «УПЦ МП» Онуфрій є постійним членом Синоду Російської православної церкви, але підкреслив що так звана УПЦ МП не молиться за Путіна: «повна дурість. Мовляв, ми молимося за Путіна. Так може, хтось і молиться… Може, десь якийсь ідіот і робить щось подібне, але це ж не можна говорити про всю церкву».
    Як тоді Боголєп пояснить надпис на своїй візитці? Хіба можна бути єпископом Московського патріархату і не молитись за президента Росії? Яскравою ілюстрацією брехні Боголєпа можна назвати дії єпископів РПЦвУ в Криму й на Сході України. Там і офіційні сайти РПЦвУ називаються відповідно й єпископи моляться за російську армію та ручкаються з окупаційною владою.


    Фото: Олександрійська єпархія РПЦвУ

    Скріншот сайту РПЦвУ в Криму

     

    Найсвіжіше

    Популярне