Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Москва ризикує опинитись у повній ізоляції: 10 з 17 єрархів Кіпрської Церкви підтримали визнання ПЦУ

    Більшість членів Синоду Кіпрської церкви підтримали архієпископа Хризостома у рішенні визнати Православну Церкву України.
    Як заявив митрополит Кіккський Никифор 10 з 17 єрархів, членів Синоду підтримали рішення свого предстоятеля визнати українську церкву, передає romfea.gr.
    Богослов Кирил Говорун впевнений, що таке рішення Синоду тепер ставить крапку у процесі визнання Православної Церкви України Православною Церквою Кіпра.
    «Якщо поминання Предстоятеля ПЦУ Кіпрським Архієпископом під час літургії було визнанням де факто, то рішення Синоду переводить це визнання у статус де юре. Синодальне рішення було необхідне, тому що саме так працює в Церкві соборність. І саме воно тепер знімає всі питання, якщо вони в когось були. Голос тих, хто був незгоден, було почуто, але більшість підтримала Архієпископа», – написав він.
    Він відзначив, що вже дві помісні церкви розробили модель визнання автокефалії: «Грецька і Кіпрська – разом створили прецедент для визнання ПЦУ іншими помісними церквами. Згідно з цією моделлю визнання, ініціативу бере Предстоятель, який починає поминати Предстоятеля ПЦУ за літургією, а Синод підтримує цю ініціативу свого голови. Сподіваюся, за цією моделлю невдовзі й інші помісні церкви визнають ПЦУ.  Ну а ті, хто за цей час розвинув лише одну реакцію: розривати стосунки – тепер реально ризикує опинитися в повіній ізоляції».
    Нагадаємо, сьогодні, 25 листопада, Священний Синод Кіпрської православної Церкви детально обговорив згадування імені Митрополита Київського і всієї України Епіфанія Архієпископом Кіпрським Хризостомом. Після цього відбулось голосування на якому більшістю голосів підтримали рішення Архієпископа Хризостома визнати ПЦУ.
    Це вже четверта помісна правослана церква, яка визнала Православну Церкву України, до того ПЦУ визнали Алесандрійська православна Церква, Гредська православна Церква і Вселенський патріархат.
    У понеділок, 23 листопада, відбулось перше засідання Синоду Кіпрської православної церкви, після якого єрархи, які були проти ПЦУ, пом’якшили свій тон. РПЦ відреагувало своїм Синодом, на якому вирішили перестати молитись за Архієпископа Хризостома – предстоятеля Кіпрської церкви. Раніше «Експерти» РПЦвУ фантазували про відставку Хризостома на Синоді Церкви Кіпру.

    Найсвіжіше

    Популярне