П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Стало відомо, що просував у Синоді Церкви Кіпру проросійський митрополит Никифор

    25 листопада 2020 року під час засідання Священного Синоду Кіпрської Церкви митрополит Кіккський Никифор просував свої проросійські меседжі, вигідні РПЦ, щоб не допустити визнання Кіпрською церквою автокефалії ПЦУ. Однак, цю пропозицію Синод відхилив. Інтернет-видання Ромфея опублікувало повний текст пропозиції митрополита Кіккського.
    Никифор пропоновував Священному Синоду Церкви Кіпру, «не опиратися рішенням Архієпископа Хризостома поминати Епіфанія, як митрополита Київського, але заборонити співслужити і вступати в повне євхаристійне спілкування з ним». Никифор, який не соромиться завжди дивитись в бік Росії, намагався заборонити Кіпрському предстоятелю служити спільну літургію із духовенством української церкви.
    Никифор хотів від імені Синоду протиснути формулювання, де б згадувались «всеправославні консультації». «Священний Синод Кіпрської Церкви чекає всеправославних консультацій, де всі Предстоятелі Православних Церков, без впливу зовнішніх політичних сил та участі геостратегічних і геоекономічних інтересів, проявлять свою архієрейську мудрість і будуть співпрацювати для подолання нинішньої кризи, яка загрожує катастрофічним розколом всесвітній Православній Церкві Христа», – йдеться у тексті, який не був прийнятий Синодом Кіпрської Церкви.
    Нагадаємо, «Всеправославні консультації» у вигляді Собору вже відбувались на Криті у 2016 році. Тоді Російська православна церква проігнорувала його, й у лютому 2020 року намагалась скликати в Аммані альтернативний Собор. Проте його проігнорували практично всі лідери православних церков. Приїхав лише Сербський патріарх, та сателіти РПЦ, такі як Польська ПЦ.
    Варто зазначити, що митрополит Никифор власник автомобіля за 300 000 євро на якому він їздить із російським прапорцем на капоті.  2 листопада, кілька тижнів до засідання Синоду, виступаючи в ефірі телеканалу RIK, він розповів про свою любов до Росії сказавши: «Ми не русофіли і не американофіли. Але нам не соромно визнати, що як одновірці ми завжди дивимося в ту сторону [в бік Росії]». Тоді він обурювався, що рішення про поминання митрополита Епіфанія було прийнято «папським чином», без урахування думки синоду. Тепер же, коли думка синоду врахована, він починає вигадувати нову пісеньку про «необов’язковість виконання рішень Синоду».

    Фото: Daily Kiprys / Автівка митрополита Никифора із прапором РФ

    Найсвіжіше

    Популярне