Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Священник «УПЦ КП» намагається відсудити кафедральний собор ПЦУ в Одесі

    Долю кафедрального собору Різдва Христового на вул.Пастера, 5 буде вирішувати господарський суд Одеської області.
    Як передає «Думська», днями суд прийняв до розгляду позов релігійної організації «Прихід Різдва Христового Української православної церкви Київського патріархату Одеси» до однойменного приходу Православної церкви України, а також до Одеської єпархії ПЦУ і ТОВ «Варта міста плюс» з вимогою усунути перешкоди в здійсненні права користування храмом.
    Третіми особами в суперечці виступають Одеська міськрада та Одеська облдержадміністрація.
    Організацію, яка подала позов, створили прихильники вигнаного з ПЦУ священника Віталія Сеника, батька депутата Одеської міськради від проросійської партії ОПЗЖ Романа Сеника. Він не полишає спроб зайняти собор, де раніше служив настоятелем, і приєднався до керованого Філаретом (Денисенком) так званого «Київського патріархату».
    Позивач стверджує, що будівля йому належить на підставі охоронного договору на користування пам’яткою містобудування і архітектури від 28 травня 1998 року. В управлінні Одеської єпархії ПЦУ домагання Сеника та інших «філаретівців» на будівлю по вул. Пастера, 5 вважають абсурдними.
    У зв’язку зі складністю спору суд вирішив розглядати його колегіально.
    У той самий час відома в Одесі провокаторка Неоніла Ткаченко, яка називає себе «адвокаткою УПЦ КП», 29 листопада прийшла до собору Різдва Христового щоб спровокувати конфлікт. Під час читання акафісту вона та її поплічник Андрій Сидоренко почали голосно говорити, імітували читання молитов, перебивати священика, привертати до себе увагу. Як завжди, це все супроводжувалося зйомкою на камеру. Тільки виклик на місце правоохоронців, які прибули до храму, зупинило беззаконня.
    Нагадаємо, Неоніла Ткаченко виступила спільницею РПЦвУ у боротьбі з громадою ПЦУ в Арцизі Одеської області. Вона також була однією із заявниць в справі про «розпалюванні міжрелігійної ворожнечі» проти п’ятого президента України Петра Порошенка.

    Найсвіжіше

    Популярне