П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Влада Чорногорії вимагає від Сербської церкви сплатити борги за податками

    Прем’єр-міністр Чорногорії Душко Маркович звинуватив Чорногорсько-Приморську митрополію Сербського патріархату в несплаті податків і порадив президенту Сербії Олександру Вучичу не втручатися в ситуацію.
    Про це повідомляє «Сredo.press».
    Директор податкової служби Чорногорії Міомір Мугоша уточнив, що за оцінками його відомства, Чорногорсько-Приморська митрополія Сербської ПЦ винна державі «понад мільйон євро», при цьому документально довести він готовий лише 340 тисяч євро невиплачених податків, але навіть це загрожує вилученням церковної власності в разі невиконання сербським патріархатом своїх зобов’язань перед державою.
    Президент Сербії Вучич, коментуючи цю ситуацію, зазначив, що офіційний Белград, «якщо буде потрібно, допоможе СПЦ в Чорногорії» в ситуації з податками. Раніше він заявляв, що буде захищати сербів в Чорногорії.
    «Згідно з наявною інформацією, ясно, що вона [митрополія Сербського патріархату] не є сумлінним платником податків. Вони зареєстрували в Чорногорії всього 30 священиків, за яких уже десяток років не платять податки і відрахування. А всі ми бачимо, що єпархії СПЦ в Чорногорії мають кілька сотень священиків, які не зареєстровані і не перебувають в полі оподаткування, — заявив Маркович. — Митрополія є учасником різної діяльності і робіт, які передбачають оподаткування. Тут немає ніякої політики, закон повинен діяти для всіх в Чорногорії, і цього нас не буде вчити ніхто ні всередині Чорногорії, ні поза нею, навіть якщо мова йде про президента Сербії».

    В кінці січня єпископ РПЦвУ приїхав у Чорногорію підтримати античорногорські мітинги. Там були помічені Сербські прапори. Представники російської церкви обговорили із сербськими колегами проблеми Сербського патріархату в Чорногорії і Московського патріархату в Україні. Обидві Церкви намагаються зміцнювати свої юрисдикції в названих країнах, незважаючи на бажання значної частини місцевих віруючих мати незалежну, автокефальну Церкву.
    Зауважимо, що на території Чорногорії проходили мітинги Сербів під керівництвом ГРУ Російської федерації. Росія намагається всякими способами підтримати чужу для Чорногорії церкву – Сербську. Прагнення чорногорців мати власну церкву в Москві пояснили «агресивним націоналізмом». А всі дії спрямовані на здобуття автокефалії названі “розколом” і “боротьбою з православ’ям”. 
    Варто зазначити, що 27 грудня 2019 року чорногорський парламент затвердив закон «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад».
    Раніше президент Чорногорії Джуканович звинуватив Сербську православну церкву у підтримці ідеї Великої Сербії, тобто сепаратизмі. Сербський сепаратизм в Чорногорії підтримала Російська церква, а також очільник РПЦвУ Онуфрій та патріарх РПЦ Кіріл.

    Найсвіжіше

    Популярне