Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Як церкви борються з коронавірусом: порівняння

    Уже майже місяць в Україні регулярно реєструються нові випадки інфікування коронавірусною інфекцією СOVID-19. Натепер в Україні зафіксовано 73 випадки. Держава ввела обмеження на збори громадян, поїздки за кордон і всередині країни, а також режим роботи низки закладів. Також і Церкви ввели обмеження та дали ряд рекомендацій своїм вірянам щоб убезпечити їхні життя від коронавірусу. Хто і як дотримується карантину?

    Православна Церква України

    Православна Церква України видала практичні настанови духовенству «припиняти проведення богослужінь у храмах чи змінювати порядок так, щоби в них брало участь не більше ніж обмежене число осіб», тобто десять. Також у ПЦУ радять «Божественні літургії проводити за присутності визначеної обмеженням кількості осіб, просячи мирян залишатися вдома, долучаючись до спільної молитви через засоби відеотрансляції», не цілувати ікони (лише поклон), посилити протиепідемічні заходи, використовувати засоби дезінфекції, не організовувати паломництва, дотримуватись вказівок влади щодо карантину.
    Детальна інструкція для духовенства містить також рекомендації щодо причастя: «приготовлені часточки Тіла, на які лжицею покладено частину Крові подавати з дискоса в руки (або лжицею не торкаючись уст) причаснику». Для витирання губ після причастя радять використовувати одноразові серветки, які потім спалити у чистому місці. «Використовувати для запивки після прийняття Причастя одноразовий посуд або споживати лише антидор».
    Також волонтери і священики із ПЦУ почали виготовляти і роздавати антисептики, а також приймати записки за здоров’я та за упокій через інтернет. У той самий час Синод ПЦУ ухвалив молитву від згубної пошесті коронавірусу.
    Поки невизначеним залишається питання святкування Великодня – головного християнського свята в році. Предстоятель ПЦУ – Митрополит Епіфаній заявив що це питання буде розглядатись ближче до дати святкування Воскресіння Христового, а саме – 19 квітня.

    Константинопольська Православна Церква

    У Вселенському патріархаті наказали закрити свої храми до 3 березня у зв’язку із поширенням коронавірусу. Теж саме зробили й Афонські монастирі, які підпорядковуються патріарху Варфоломію. Він каже що вірі нічого не загрожує, а от людському житті загрожує, саме тому було прийнято таке рішення. Вселенський патріарх сказав що буде молитись із монахами у закритих монастирях за своїх вірян та за все людство.
    Наша віра – жива, і немає жодних виняткових обставин, які можуть обмежити або придушити її. Що має бути обмежене і придушене в цих надзвичайних обставинах, то це зібрання і великі скупчення людей. Залишаймося в наших домівках, – закликав патріарх.

    Російська Православна Церква в Україні

    У Московському Патріархаті в Україні були менш категоричними, ніж в ПЦУ та УГКЦ.
    Перш ніж вони чітко сформулювали свою позицію щодо карантину, встигли «віздзначитись» кілька єпископів Московського Патріархату.
    Так єпископ Павло (Лебідь) намісник Києво-Печерської лаври закликав людей не боятись коронавірусу, обійматись і йти в храм. Митрополит РПЦвУ Софроній обурився через питання прихожан про одноразову посуду. «Тварь такая, чого ти прийшла на сповідь?», – сказав він на проповіді.
    Прикметно, що почастішали освячення вулиць Московським патріархатом, окремих громадських місць. У Вінниці Московським патріархатом було організовано масові хресні ходи. В Одесі священники МП на чолі з митрополитом РПЦ Агафангелом проїхали на мікроавтобусі вулицями міста і помолилися від коронавірусу. Дійство тривало близько 2 годин. На Буковині, де вирує коронавірус, РПЦвУ проводить численні богослужіння.
    Така практика чудово узгоджується із офіційним зверненням Синоду Московского патріархату у зв’язку з поширенням COVID-19. Там, зокрема просять священиків нелінуватись і звершувати в храмах МП «всі належні богослужіння та водосвятні молебні за здоров’я і подолання інфекції з церковним дзвоном та окропленням міст і сіл святою водою»,  а також «щодня вдаряти в церковні дзвони».
    Також у зверненні йдеться про дотримання загальної чистоти у храмі та протирання ікон. Обмеження щодо кількості осіб під час звершення богослужіння у МП «вважається допустимим». Але в той же час дозволили служити богослужіння із більшою кількістю вірян під відкритим небом за умови дистанції яка передбачена санітарно-епідеміологічними нормами.
    Варто нагадати, що місяць тому клірики цієї церкви виступали проти розміщення евакуйованих з Уханю українців і роздавали листівки, де називали коронавірус «смертельною» і «страшною хворобою».

    Російська Православна Церква

    РПЦ не розглядає можливості відміни богослужінь через епідемію коронавірусу, – категорично заявив голова відділу зовнішніх зв’язків, митрополит Волоколамський Іларіон. «Ми не розглядаємо варіанти, які передбачають закриття храмів, примусове зменшення числа віруючих на богослужіннях або повний перехід служб в режим онлайн», заявив він.
    Московський Патріархат також  видав постанову в якій закликали підтримувати загальну чистоту у храмах, використовувати одноразову посуду для запивки після причастя та утриматись від цілування рук священиків.
    Патріарх РПЦ Кіріл називав коронавірус «милістю Божою», а китайців порівняв з Адамом. Деякі священики цієї церкви вважають що їх вірним коронавірус не страшний тому учасникам противовірусних “хресних ходів нічого не загрожує“.

    «Київський Патріархат»

    Патріарх Філарет відреагував на карантинні заходи в Україні видавши спеціальну молитву і назвавши епідемією «виявленням гніву Божого за гріхи людства». «Коронавірус – це заклик Божий до покаяння, до виправлення образу життя…в час епідемій, насамперед, треба звертатися з молитвою до Бога і каятися в гріхах та жити по правді». При чому однією із причин появи на світ коронавірусу Філарет назвав одностатеві шлюби і вибір статі підлітками.
    Загалом звернення Філарета було опубліковане ще коли коронавірус в Україні ще не набув сильного розпалу (на той момент було троє захворілих). Можливо саме тому в посланні Філарет закликає «єпископат, духовенство продовжувати звершення церковних Таїнств і богослужінь, а віруючих – приймати в них участь». Водночас почесний патріарх всіх запевнив що його священики і єпископат будуть «виконувати санітарно-гігієнічні заходи профілактичного характеру, які не суперечать православному віровченню, в усіх храмах».

    Українська Греко-Католицька церква

    В Українській Греко-Католицькій Церкві  закликали людей літнього віку та дітей залишатись вдома. У Львівському соборі св. Юра запровадили щоденні молитви за хворих на коронавірус. Окремі єпископи УГКЦ оприлюднили відповідні звернення до своїх мирян у яких вони закликали залишатись вдома, не цілувати ікон та не торкатись їх.
    «Ми зобов’язані дотримуватися всіх правил, які випливають з певних розпоряджень органів державної влади. Крім цього, заохочуємо людей похилого віку і батьків із малими дітьми залишатися вдома, адже вони перебувають у зоні найбільшого ризику…», – сказав архієпископ Святослав.
    У більшості греко-католицьких храмах, яких у Львові найбільше, також був обмежений доступ на богослужіння. Монахи-студити провели богослужіння зранку за зачиненими дверима, вели онлайн-трансляцію, а опісля відчинили двері храму – і вірні могли прийти і запричаститися, порозмовляти з отцями.
    Вірні заходили у храм помолитись і запалити свічку

    Католицька Церква

    В Італії ситуація найгірша в Європі. Станом на 23 березня в цій країні близько 60 тисяч заразились коронавірусом з яких 5400 померло включаючи 25 священиків РКЦ. Папа Римський розпорядився закрити всі храми. Відмінили богослужіння за участі вірян і в багатьох інших країнах світу. Там теж у якості альтернативи пропонують трансляції на телебаченні, в інтернеті та по радіо.
    Папа римський благословив порожню площу святого Петра — на ній тільки голуби та два швейцарських гвардійці.
    Папа Римский и опустевший Ватикан

    Підсумки

    До рекомендацій дослухалися не всі. Багато богослужінь Московського Патріархату проходять, як і раніше, без кількісного обмеження вірян. Загалом, з початку карантинного режиму поліцейські оштрафували українців вже 900 разів.

    Найсвіжіше

    Популярне