П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Від стажування до практики: Очільник РПЦвУ Онуфрій запускає в Україні «чорногорський сценарій»

    Московський патріархат перейшов до відвертих погроз українській державі, аби уникнути відповідальності за диверсію, скоєну проти українського народу. І для цього запускає «чорногорський сценарій», коли церква, що керується з іншої країни, відверто займає антидержавну позицію в країні перебування.
    Погрози почали лунати з Чернівецької області, звідки родом очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій. Буковинська єпархія запустила у соцмережах опитування, мета якого залякати центральні органи влади під час розгляду петиції про розірвання договору з РПЦвУ про використання Києво-Печерської лаври. Якою, хочемо наголосити, РПЦвУ користується безкоштовно. У той час, коли це державне майно оцінюється у майже 23 мільйони гривень.
    Ситуація виглядає абсурдною. Уявімо, наприклад, що якийсь орендар безкоштовно користується приміщенням в офісному комплексі в центрі столиці. І через свою погану поведінку цей орендар вже настільки набрид сусідам з інших офісів, що ті попрохали власника комплексу вигнати нечемного орендаря. А той каже: спробуєте мене вигнати – спалю всю будівлю.
    Видно, не дарма митрополит Онуфрій їздив наприкінці лютого цього року до Чорногорії. Куди він направився за вказівкою моспатріарха Кіріла відразу з Йорданії, де відбулися провальні збори для РПЦ та її сателітів. Тепер стає зрозумілим, що Онуфрій не просто злітав у Подгоріцу підтримати свого колегу митрополита Амфілохія – очільника Сербської православної церкви на території Чорногорії. А пройти стажування для подальшого впровадження антидержавної діяльності в Україні.

    Маленька балканська Чорногорія стала епіцентром церковно-політичного конфлікту в перші два місяці 2020 року. Наприкінці 2019 року чорногорський парламент – Скупщина – затвердив закон «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад». Місцева влада, надихнулась прикладом церковного успіху України, вирішили позбутися впливу сусідньої Сербської церкви. Офіційна риторика патріархії в політичному плані часто радикальніша, ніж у президента Сербії Олександра Вучича . Фактично Сербська ПЦ – зараз єдина організація, яка намагається відновити так звану «Велику Сербію», в масштабах колишньої Югославії, ну або окремих її територій.
    Після ухвалення закону, що супроводжувалось сутичками у самому парламенті. СПЦ відразу вивела своїх прихильників на вулиці. Ситуацією відразу скористалися російські спецслужби. Аби уникнути міжнародного скандалу, Посольству України в Чорногорії довелося робити спеціальну заяву, що Онуфрій не представляє Україну та її громадян, а є представником Російської Православної Церкви в Україні.

    Онуфрій за своє стажування у Чорногорії навіть отримав орден Петра ІІ Негоша «за заслуги у захисті православної віри» у Цетінському монастирі. Що цікаво, Петро ІІ Негош був автором ідеї Пансербізму або ідеї Великої Сербії. Хотів воз’єднання Чорногорії із Сербією і прихильник південнослов’янської єдності. У зовнішній політиці орієнтувався на Росію.
    В інтерв’ю Духовному Фронту тимчасовий повірений у справах України в Чорногорії Наталія Фіялка назвала цей закон відновленням історичної справедливості і поверненням майна у державну власність. «Фактична передача майна у власність держави не означає, що Сербській православній церкві заборонять користуватися цим майном, тобто фактично буде ситуація, подібна до тої яка зараз є в Україні, коли головні українські святині формально, на скільки я розумію, перебувають в державній власності, а користуються ними в своїй більшості Українська православна церква Московського патріархату», – розповіла дипломат і додала, що у Чорногорії на цю тему більше спекуляції, які поширюють античорногорські сили.
    Як і в Чорногорії, в Україні все залежить від наявності сили волі у державних керманичів. У цій маленькій балканській країні спромоглися поставити деяких неспокійних священників СПЦ на місце, тягаючи їх у поліцейські відділки за порушення закону. Побачимо, як це відбудеться у нас.

    Найсвіжіше

    Популярне